Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rakúsky minister vnútra: Informáciu o pohybe útočníka na Slovensku sme mali, nič sme s ňou neurobili
Zdielať na

Rakúsky minister vnútra: Informáciu o pohybe útočníka na Slovensku sme mali, nič sme s ňou neurobili

VIEDEŇ / K útoku v centre Viedne sa na svojej propagandistickej stránke prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Rakúske média dnes zverejnili informáciu o novej stope za hranicami. Vo Švajčiarsku zatkli dvoch mladíkov vo veku 18 a 24 rokov, ktorí mali byť v úzkom kontakte s viedenským útočníkom.

Aktualizácia: Rakúsky minister vnútra na tlačovej konferencii vo Viedni uviedol, že Rakúšania mali informácie o tom, že útočník navštívil v júli 2020 Slovensko. Podľa jeho slov s touto informáciou nič neurobili. Minister zriaďuje špeciálny vyšetrovací tím. 

Pôvodne šéfka oddelenia ministerstva spravodlovisto tvrdila, že Rakúsko nemalo informáciu zo Slovenska, že sa v našej krajine snažil útočník z Viedne kúpiť muníciu. Slovenská polícia pritom už v utorok informovala, že s rakúskou stranou spolupracovala už v lete. Podľa zdroja TV JOJ sa totiž na útočníka pýtala NAKA v jednom z obchodov so zbraňami a strelivom. "Sme v úzkom kontakte a preverujeme možný pohyb podozrivých osôb aj na území Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová

V Švajčiarsku zrejme zadržali komplicov

Podľa stanice ORF švajčiarska ministerka spravodlivosti zadržaných mužov nazvala "kolegami atentátnika". Hoci 20-ročný Viedenčan albánskeho pôvodu pri útoku v centre Viedne konal sám, je evidentné, že sa pred útokom osobne kontaktoval s radikálnymi indivíduami. Rakúska polícia bezprostredne po útoku zatkla 14 ďalších osôb. 

"Sme otrasení...moje deti videli časť streľby. Sú šokované a hlboko traumatizované. Nejaký čas potrvá, kým sa vrátime do normálu," hovorí svedok útoku Stephan Ungar. 

Viedenského útočníka Kujtima Fejzulaja rakúske úrady pre pokusy pridať sa k islámskym džihádistom v minulosti odsúdili na takmer dvojročný trest. Mladík bol v procese de radikalizácie predčasne prepustený na slobodu. Pri teroristickom útoku zabil dvoch mužov a dve ženy. 23 ďalších ľudí poranil. Polícia ho na mieste činu zastrelila.

Slovenské zložky Ministerstva vnútra SÚ po útoku vo Viedni stále v priamom kontakte s rakúskymi kolegami. Pre Ranné noviny TV JOJ to uviedol minister vnútra Roman Mikulec. Podľa neho rakúski vyšetrovatelia stále pracujú s viacerými verziami - teda, že išlo o útok skupiny, ale aj o takzvaného vlka samotára. Informácie podľa ktorých si útočník obstaral náboje na Slovensku sa zatiaľ nepotvrdili. Mikulec potvrdil, že naďalej trvajú sprísnené bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Rakúskom a pre televíziu JOJ priblížil stav Slovenky, ktorá bola pri útoku zranená.

​Štátny tajomník Ministerstva zahraničia Martin Klus, ktorý je v neustálom kontakte s našim veľvyslancom, doplnil, že rakúska polícia po útoku analyzuje 20-tisíc videí a v Rakúsku a Švajčiarsku sa uskutočnila vlna zatýkania možných kontaktov útočníka. Rezort diplomacie neodporúča Slovákom cestovať do Viedne.

Ďalší poplach

Po pondelkovom teroristickom útoku v centre Viedne, pri ktorom Viedenčan s balkánskymi koreňmi zabil štyroch ľudí a dve desiatky zranil, sa do centra rakúskej metropole vracia život. Zvýšená bezpečnostné opatrenia ale trvajú, rovnako ako napätie. Poplach kvôli mužovi s dlhou zbraňou, ktorý sa nakoniec ukázal ako falošný, spôsobil v stredu ráno väčšiu prítomnosť policajtov a dočasné uzavretie stanice metra Messe-prater, informoval denník Kurier.

Rakúsko drží druhým dňom štátny smútok a deti v školách začali výučbu minútou ticha. Polícia stále vyšetruje, či zastrelený útočník, ktorý bol priaznivcom organizácie Islamský štát, konal sám, keď počas asi deviatich minút zastrelil toľko ľudí. 

"Nenecháme sa zraziť na kolená," povedal  agentúre APA Rainer Trefelik z miestnej obchodnej komory. Zatiaľ čo v utorok bolo asi 90 percent obchodov v centre Viedne zatvorených, dnes by sa mala väčšina opäť otvoriť, uviedol denník Kurier. Aj keď pre karanténne opatrenia budú mať menej zákazníkov. Od utorka sa v Rakúsku pre nárast prípadov koronavírusu museli zatvoriť reštaurácie, hotely nesmú ubytovávať turistov a platí nočný zákaz vychádzania. 

Zatiaľ nie je verejne známy motív 20-ročného útočníka. Minulý rok bol odsúdený na 22 mesiacov väzenia za teroristické spolčenie. Snažil sa dostať do Sýrie, kde chcel bojovať v radoch Islamského štátu. Minulý rok bol ale podmienečne prepustený, pretože to vyzeralo, že sa snaží skončiť s radikálne islamistickým správaním sa. Podľa médií nedávno pred sociálnymi pracovníkmi odsúdil októbrové teroristické útoky vo Francúzsku, ktorých podnetom boli zrejme karikatúry proroka Mohameda vo francúzskej tlači. 

Útok vo Viedni nasledoval niekoľko dní potom, čo v juhofrancúzskom meste Nice 21-ročný Tunisan v kostole brutálne zabil troch ľudí. Už v polovici októbra 18-ročný mladík čečenského pôvodu odťal hlavu učiteľovi, ktorý pri výuke demonštroval právo na slobodu slova i karikatúrami Mohameda. 

Po týchto útokoch rada európskych politikov zdôraznila nutnosť spoločenského boja proti terorizmu. O tejto téme hovorili v utorok večer telefonicky aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorí podľa agentúry APA chcú iniciovať európsky plán spolupráce, ktorý ma zahŕňať lepšiu kontrolu hraníc a boj proti radikálnemu islamizmu. 

Najčítanejšie správy