Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Pozreli sme sa do košickej nemocnice, aby sme vyvrátili dezinformácie. Toto je postup pri rodičkách, ktoré nechcú covid test
Zdielať na

VIDEO: Pozreli sme sa do košickej nemocnice, aby sme vyvrátili dezinformácie. Toto je postup pri rodičkách, ktoré nechcú covid test

KOŠICE / Kauza mladej rodičky, ktorá odmietla dodržať opatrenia proti šíreniu koronavírusu v košickej pôrodnici vyvolala vlnu reakcií po celom Slovensku. Aby sme vyvrátili viaceré dezinformácie, pozreli sme sa priamo do Univerzitnej nemocnice v Košiciach. Zisťovali sme aj to, čo čaká budúcu mamičku po príchode do pôrodnice, v prípade ak je pozitívna na koronavírus.

Lekári z košickej pôrodnice majú za sebou nočnú službu, pri ktorej sa poriadne zapotili. A to kvôli 19- ročnej budúcej mamičke, ktorá odmietla dodržať opatrenia proti šíreniu koronavírusu počas jej príjmu do pôrodnice. Odmietla prosby lekárov a telefonicky sa kontaktovala s právnou zástupkyňou, ktorá ju v rozhodnutí podporila. Mladá študentka sa obávala aj toho, že jej dieťa po pôrode prevezú do 10-dňovej karantény. Celú konverzáciu uverejnila advokátka na svojom facebookovom profile. 

​"Budúca mamička príde na gynekologickú ambulanciu, kde je vyšetrená. Ak sa zistí stav, že je rozbehnutý pôrod, je prijatá do priestorov pôrodnej sály. Tam je vykonaný aj antigénový test. Podľa výsledku testu ďalej postupujeme. Ak je negatívny, postupujeme v bežnom režime," vyjadril sa riaditeľ UNLP Košice MUDr. Martin Paulo.  Ak sa ukáže pozitivita u rodičky, je umiestnená v špeciálnych priestoroch, stavebne oddelených, kde pôrod prebieha. Lekári samozrejme používajú ochranné prostriedky. 

Riaditeľ nemocnice potvrdil, že na oddelení už mali niekoľko pôrod s pozitívnymi rodičkami. Po medicínskej stránke prebehlo všetko tak, ako malo. Aby sa vírus po oddelení nerozšíril, musia zabezpečiť dostatočnú ochranu. U pacientiek, ako bola 19- ročná žena, ktorá test odmietla, postupujú akoby boli pozitívne. Ležia v izolovanej izbe. " Každý zdravotník aj zdravotná sestra, ak je podozrenie, že prišiel do kontaktu s pozitívnou osobou, sú otestovaní," poznamenal Paulo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy