Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na zlú situáciu na Orave reagovalo aj ministerstvo obrany. Na pomoc vyslali vojenského kaplána
Zdielať na

Na zlú situáciu na Orave reagovalo aj ministerstvo obrany. Na pomoc vyslali vojenského kaplána

ORAVA / Na zlú situáciu na Orave reagovalo aj ministerstvo obrany a poslalo posilu. Zaškolení vojaci pracujú celé dni v teréne. Spolu s hygienikmi môžu vojsť aj na súkromný pozemok a skontrolovať nakazených, či dodržiavajú karanténu. Zvládať ťažkú situáciu pomáha aj duchovný kaplán z 11-steho mechanizovaného práporu.

V Klíne na Orave pomáhali hygienikom aj vojaci. "Z duchovného hľadiska som tu, aby som podporil všetkých," povedal Ján Ostapčuk, starší kaplán 11.mechanizovaného práporu v Martine.

Každý deň chodia po oravských dedinách a kontrolujú dodržiavanie jednotlivých opatrení. Vojaci pri kontrolách dodržiavajú odstup, aby neohrozili ani seba. Hoci kontrola prebieha hladko, kaplán si myslí o obyvateľoch Oravy len to dobré. "Ľudia sú v pohode, my len robíme asistenciu úradu zdravotníctva. Keď sme u niekoho, sa aj porozprávame, niekedy zľahčíme tú situáciu," vyjadril sa  Ostapčuk.

"Štýl duchovného komunikácie je iný ako rádového vojaka," Martin Roš, poručík 11.mechanizovaného práporu v Martine. "Povzbudzujem aj ostatných vojakov hlavne svojou prítomnosťou, že som tu, treba sem tam vedieť aj zažartovať s nimi," skonštatoval Ostapčuk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy