Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko spustí celoplošné testovanie na koronavírus. Ak to nevyjde, Matovič podá demisiu
Zdielať na

Slovensko spustí celoplošné testovanie na koronavírus. Ak to nevyjde, Matovič podá demisiu

BRATISLAVA / Obyvateľov Slovenska čaká celoplošné testovanie na koronavírus. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). V tejto súvislosti bude podľa jeho slov v nedeľu 18. októbra mimoriadne rokovanie vlády. Už budúci víkend je naplánované pretestovať rizikové okresy.

„Posledné tri týždne sme chystali najväčšiu logistickú operáciu, aká kedy bola na Slovensku spravená. Je to celoplošné pretestovanie obyvateľov Slovenska, a to nielen raz. Situácia je vážna a bolo vo verejnom záujme, aby sme tie tri týždne mlčali," ozrejmil premiér. Doplnil, že predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR v tejto súvislosti spustil verejné obstarávanie na testy na koronavírus.


Hlavné testovanie bude podľa Matoviča o dva týždne, v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra. Budúci víkend, teda 24. a 25. október, by chcel premiér využiť na testovanie najrizikovejších regiónov, konkrétne okresov Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a ak na to budú stačiť kapacity, tak aj Bardejov. 

Testovať sa bude antigénovými testami, objednalo sa 13 miliónov kusov. Výhodou masového testovania je podľa Matoviča to, že už po 15 minútach ho vieme vyhodnotiť. "Preto ho vieme robiť masovo," povedal premiér.

Testovanie prebehne spôsobom, ako sme naučení chodiť na voľby, teda vo volebných miestnostiach. Tých je takmer šesťtisíc po celom Slovensku. V odberových miestach by malo pôsobiť asi 7 ľudí, medzi ktorými budú aj vojaci a policajti. V tejto súvislosti premiér rokoval s Ozbrojenými silami SR a vláda by na rokovaní 18. októbra mala prijať uznesenie, na základe ktorého by ozbrojené sily boli poverené, aby testovanie zabezpečili logisticky. 

Ľudia, ktorí žijú mimo trvalého bydliska, pôjdu do najbližšieho odberového miesta, aby necestovali cez celé Slovensko. Na odber bude stačiť občiansky preukaz, podobne ako pri voľbách, z neho sa odpíše rodné číslo testovanej osoby.

Testovanie bude bezplatné a bude určené pre všetkých ľudí, ktorí sa v čase dvoch víkendov počas Dušičiek budú nachádzať na území Slovenska. Deti do desať rokov by sa podľa pediatrov nemuseli testovať. Povedal na sobotňajšej tlačovke Matovič. Antigénové testy a celoplošné testovanie majú podľa Matoviča zabrániť tomu, aby sa Slovensko dostalo do situácie, aká bola na jar v severnom Taliansku.

Jeden test stál približne 4 eurá - už s DPH. "Prihlásili sa štyri firmy, najnižšia cena bola 3,90 eur," doplnil Matovič. Matovič pripustil aj tú možnosť, že tí, ktorí sa odmietnu testovať, nebudú môcť využívať niektoré sociálne výhody.

Ak to nevyjde, Matovič podá demisiu

Matovič by chcel, aby sa celoplošného testovania zúčastnilo aspoň osemdesiat percent ľudí. Premiér na tlačovej konferencii nevedel povedať, či testovanie bude povinné. Odpoveď by mohla byť podľa neho známa v najbližších dňoch. Ak by tento plán nevyšiel, predseda vlády vyhlásil, že podá demisiu.

"Ak by takýto návrh vzišiel, ja sa pod to nepodpíšem, radšej podám demisiu," vyjadril sa premiér. "Ideme po českej línii len 2 týždne dozadu. Mrzí spochybňovanie opatrení koaličným partnerom a o to viac považujem túto cestu masívneho celoplošného pretestovania ako jedinú možnú," uzavrel Matovič.

Reakcie politikov a prezidentky

  • Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok.
  • Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho si však chce počkať na vysvetlenie, čo má toto testovanie priniesť a za akých podmienok pre ľudí sa má uskutočniť.
  • Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej ostávajú v súvislosti s celoplošným testovaním ešte otvorené otázky. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré zverejnili vo svojich profiloch na sociálnej sieti.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku uviedla, že o tomto pláne nebola informovaná. Chce si však počkať na názory odborníkov. Dodala, že plán takéhoto rozsahu by mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy