Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Juraj Šeliga žiada vysvetlenie, kde nadobudli synovia Moniky Jankovskej a Kajetána Kičuru ich majetok
Zdielať na

Juraj Šeliga žiada vysvetlenie, kde nadobudli synovia Moniky Jankovskej a Kajetána Kičuru ich majetok

Archívne video

Monika Jankovská ostáva naďalej vo väzbe. Pozrite si archívne zábery reportáže

BRATISLAVA / Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo strany Za ľudí podáva podnet na Generálnu prokuratúru SR. Podľa neho deti bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej a exšéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána K. nevedia vysvetliť, odkiaľ majú svoj majetok.

Nepoctivo nadobudnuté majetky by mali prepadávať štátu efektívnejšie. Namiesto toho končia poprepisované na príbuzných vysokých štátnych úradníkov. Na políciu a Generálnu prokuratúru dnes preto verejne apeloval podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

Juraj Šeliga uviedol na tlačovej konferencii, že každý musí vedieť, keď niečo kúpi, odkiaľ na to zobral peniaze. Ako príklad uviedol deti bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej a bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. 

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga vyhlásil, že štát nesmie ostať v ich prípade nečinný. Tvrdí, že máme právne postupy, ako môže dať štát pozor na to, aby nebol legalizovaný príjem z trestnej činnosti. Podľa Šeligu má byt Moniky Jankovskej hodnotu približne 600-tisíc eur. Prepísala ho na synov s tým, že v ňom má doživotné právo užívať ho. "Byt je de facto nedobytný," doplnil s tým, že bývala štátna tajomníčka žila nad svoje pomery.

"Preverujeme všetky súvislosti spojené s trestným činom. Či to nie je majetok, ktorý bol získaný trestným činom. Lebo potom by sme z toho mohli vyvodzovať ďalšie veci, ktoré by mohli smerovať k legalizácii príjmov z TČ," povedal Peter Kovařík, dočasný prezident Policajného zboru. 

Kajetán Kičura kúpil dva byty a napísal ich na svojho syna. "Rovnako podávame podnet na generálnu prokuratúru, aby začala skúmať, či nejde o bezdôvodné obohatenie," dodal podpredseda parlamentu. 

"Druhý inštitút, ktorý sa nevyužíva, je zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Podávame podnety na finančnú políciu, aby apelovala na prokurátora, aby mu dala podnet a začalo sa konanie na súde o preukazovaní pôvodu majetku. Na Slovensku musí každý vedieť vysvetliť pôvod svojho majetku, a ak ho nevie vysvetliť, tak cez bezdôvodné obohatenie mu ho má štát zhabať alebo cez konanie o preukazovaní pôvodu majetku," vysvetlil Šeliga.

Ministerka spravodlivosti ide v tejto problematike ešte ďalej.Chce vytvoriť úrad,ktorý bude nelegálne nadobudnutý úrad spravovať. "To o čo tu ide je, aby OČTK aby urobil včas zaistenie majetku. To je dôležité. Aby sme predišli prevodom majetku ktorý potom napádame," hovorí ministerka spravodlivosti, Mária Kolíková. 

A práve novovytvorený úrad by sa o takýto majetok mal starať. Buď ho servisovať, posunúť ho na užívanie štátu, alebo predať a zisk z predaja vrátiť späť do štátneho rozpočtu. Zákon, ktorý sa o to má postarať už prešiel prvým parlamentným čítaním. Nový Úrad pre správu zaisteného majetku by mal fungovať už v lete budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy