Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Demonštranti zaútočili na budovu parlamentu kvôli výsledku volieb, hlásia jedného mŕtveho
Zdielať na

Demonštranti zaútočili na budovu parlamentu kvôli výsledku volieb, hlásia jedného mŕtveho

BIŠKEK / Ľudia protestujúci proti výsledkom parlamentných volieb v Kirgizsku sa vlámali do parlamentného komplexu a bezpečnostného veliteľstva v hlavnom meste. Papiere boli roztrúsené po chodníku vonku a hlásia, že časti budovy horeli.

Asi 5 000 ľudí sa zhromaždilo začiatkom pondelka na hlavnom námestí Ala-Too, aby protestovali proti víťazstvu provládnych strán, ktoré podľa nich manipulovali voľby. K vlámaniu došlo po tom, čo stúpenci opozície vyšli do ulíc a vyzvali na rezignáciu proruského prezidenta Sooronbaya Jeenbekova. Ako píše The Guardian demonštranti protestovali potom, čo najmenej 10 politických strán vyzvalo na opakovanie nedeľňajších volieb pre rozsiahle nezrovnalosti s hlasovaním. 

Ústredná volebná komisia v Kirgizsku vyhlásila výsledky nedeľňajších parlamentných volieb za neplatné. Stalo sa tak po tom, čo v krajine vypukli masové protesty. Šéfka komisie Nuržan Šaildabeková uviedla, že k danému kroku pristúpili, aby "zabránili napätiu" v krajine.

Úrady uviedli, že nevylúčili ďalšie hlasovanie. Protesty neprežil jeden človek a najmenej 600 ľudí previezli do nemocnice so zraneniami v hlavnom meste Biškek po konfliktoch medzi políciou a demonštrantmi, informovali v pondelok úrady.

Polícia v Biškeku použila vodné delo, zábleskové granáty a slzný plyn na rozohnanie demonštrantov, keď sa pokúsili predierať bránami sídla vlády. Na začiatku utorkového rána sa uvádzalo, že demonštrantom sa podarilo preniknúť a oslobodiť bývalého prezidenta Almazbka Atambajeva a niekoľko ďalších bývalých vysokopostavených úradníkov.

Atambajev čelí súdnym konaniam pre údajnú korupciu a smrť vojaka počas razií, kedy ho mali zatknúť. V pondelok v noci sa v uliciach neďaleko námestia, kde sa konal protest, zrazili skupiny demonštrantov a polície. Živý prenos Rádia Slobodná Európa ukázal, ako policajti hádzali omračovacie granáty, keď sa snažili zadržať demonštrantov. Tí podľa polície v jednej mimoriadne ostrej výmene podpálili niekoľko nádob. Ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení uviedlo, že počas násilia prišiel jeden človek o život a 600 ľudí sa zranilo.  

Polovica z nich boli policajti. Niekoľko z nich bolo vo vážnom stave, informovalo ministerstvo.

Jeenbekovova kancelária uviedla, že prezident sa v utorok stretne s lídrami všetkých 16 strán, ktoré sa zúčastnili hlasovania, v snahe zmierniť napätie. Dve zo strán, ktoré dosiahli v nedeľňajšom prieskume veľké víťazstvo, podporujú prezidentovu vládu - a sú stredobodom obvinenia z kupovania hlasov.

Jedna z nich, strana Birimdik, ktorá viedla hlasovanie, uviedla neskoro v pondelok, že je otvorená opätovnému spusteniu volieb. Birimdik vyzval ďalšie strany, ktoré vo voľbách prekročili 7% hranicu potrebnú na vstup do parlamentu, aby súhlasili s novými voľbami. 

Strana Ata-Meken, ktorá nedosiahla 7% hranicu, uviedla, že líder strany Janar Akajev utrpel zranenie nohy gumovou guľkou. Členka strany Elvira Surabaldiyeva uviedla, že pri útoku na vládnu budovu neboli súčasťou. "Naša strana bude stáť pri obyvateľoch a hotovo,“ uviedla. Svedkovia tvrdia, že majitelia obchodov v blízkosti protestu začali sťahovať tovar zo svojich obchodov z obáv možného rabovania.

Plienenie bolo charakteristickým znakom dvoch populárnych povstaní, ktoré zvrhli autoritárskych prezidentov v rokoch 2005 a 2010, ale bývalá sovietska krajina sa za posledné desaťročie tešila relatívnej stabilite. Nespokojnosť s korupciou a nadvládou politiky nad mocnými klanmi sa zvýšila ekonomickou krízou ako jedným z dopadov koronavírusu.  Populárni speváci sa pridali k politikom pri oslovovaní davu, ktorí odpovedal skandovaním "Jeenbekov von".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy