Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zatvoria ferraty na Skalke? Horskí záchranári si sadli za jeden stôl s primátorom Kremnice
Zdielať na

Zatvoria ferraty na Skalke? Horskí záchranári si sadli za jeden stôl s primátorom Kremnice

KREMNICA / Ferraty nezatvoria. Horskí záchranári upustili od tejto možnosti a sadli si za spoločný stôl s primátorom Kremnice. Keďže zriaďovateľom týchto atrakcií na Skalke je mesto, hľadali riešenia pre bezpečnejší pohyb turistov na zaistených horských cestách.

Primátor mesta Kremnica sa s vedúcimi predstaviteľmi HZS stretol na pôde mestského úradu. Záchranári po tom, ako im stúpol počet zásahov k uviaznutým turistom vo ferratách na Skalke, uvažovali o ich uzatvorení. "Na stretnutí s HZS sme sa zhodli, že toto vyjadrenie bolo unáhlené“ povedal primátor mesta Kremnice Alexander Ferenčík. 

Návrhy na zvýšenie bezpečnosti turistov zapracuje mesto Kremnica do Všeobecne záväzného nariadenia (VZN)."Obsahom VZN bude povinnosť používať ochranný postroj, pri ferratách E a F bude odporúčaný celotelový úväz, ktorý dáva záchranárom 15 minút navyše ak sa bude nejaká akcia diať," dodal Ferenčík. 

VZN bude určovať predpísaný smer a rozostupy v zaistených cestách. Týmto dokumentom sa podľa mesta zabezpečí právna záväznosť a možnosť ukladať pokuty pri nerešpektovaní pravidiel.

"VZN bude návštevným poriadkom ferrát, ale aká bude výška sankcií a kto ich bude ukladať nemáme do detailov doriešené," vysvetľuje primátor. Na nástupných miestach zaistených ciest pribudnú podrobnejšie informácie k výstroji a k pravidlám pohybu. V nadchádzajúcej sezóne vznikne nová nástupná trasa, aby nedochádzalo ku koncentrácii návštevníkov v jednom mieste. HZS plánuje vyrobiť aj inštruktážne videá na použitie ferratovej výstroje pre bezpečný pohyb.

"Toto video by sme chceli dať na stránku HZS s tým, že by do otvorenia všetkých ferrát na budúcu sezónu bolo toto video voľne prístupné a široká verejnosť by sa s ním mohla oboznámiť," hovorí náčelník oblastného strediska Veľká Fatra Vladimír Šedek. HZS Kremnické vrchy mala za toto leto približne 20 zásahov. Keďže ferraty v takom rozsahu a obtiažnosti ako na Skalke sú vrámci Slovenska jedinečné, zainteresovaní veria, že nastavenie pravidiel pomôže znížiť úrazovosť, no zároveň bude akýmsi vzorom aj pre iné strediská so zaistenými cestami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy