Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Fatima: Svat Jankovskej a expolicajt Žáčik idú do väzby
Zdielať na

Kauza Fatima: Svat Jankovskej a expolicajt Žáčik idú do väzby

Archívna reportáž

TRNAVA / Kauza Fatima pokračuje. Krajský súd v Trnave vo štvrtok rozhodoval o sťažnosti prokurátora, ktorý sa odvolal voči rozhodnutiu Okresného súdu v Trenčíne. Ten 11. septembra rozhodol, že svat Moniky Jankovskej, Peter Vasko a ďalší dvaja zadržaní zostávajú na slobode. Teraz ale trnavský súd rozhodol, že expolicajt Milan Žáčik a Vasko poputujú do väzby. Advokátka Anna Žedenyová zostáva na slobode.

V kauze Fatima sa pred sudcu Okresného súdu v Trenčíne postavili 11. septembra traja obvinení, ktorí mali v prípade ovplyvňovať svedkov. Vyšetrovateľ celkovo obvinil piatich ľudí, no len troch z nich navrhol stíhať väzobne. Do väzby ale svat Moniky Jankovskej Peter Vasko, advokátka Anna Žedenyová ani expolicajt Milan Žáčik nepoputovali. Stíhaní boli na slobode. Voči rozhodnutiu sa ale odvolal prokurátor, a tak teraz rozhodoval senát Krajského súdu v Trnave. Predseda senátu súdu a prokurátor totiž po poslednom rozhodovaní podali návrh na odňatie rozhodovania na Najvyšší súd. Dôvodom má byť to, aby sa predišlo podozreniam či pochybnostiam zo zaujatosti. V minulosti tu pracovala Jankovská.

Výsledok pojednávania? Peter Vasko a Milan Žáčik idú do väzby. Svata Jankovskej mali podľa informácií TV JOJ previezť do Ilavy a bývalého policajta do Žiliny. Advokátku Annu Žedenyovú aj naďalej stíhajú na slobode. 

Všetkých troch stíhajú v súvislosti s kauzou trenčianskej reštaurácie Fatima. Obvinenie sa týka trestnej veci marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. 

  • Vasko podľa polície zabezpečil, aby Michal Vida zmenil v prospech Jankovskej svoje prvotné tvrdenie, že Jankovská od Petra Čongrádyho pred rokmi dostala miliónové úplatky za odsúdenie trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka. 
  • Trenčianska advokátka Anna Žedenyová. je obvinená zo zločinu marenia spravodlivosti. V prospech Jankovskej mala zabezpečiť písomné vyjadrenie, ktorým zmenil Michal Vida svoju prvotnú výpoveď proti Jankovskej. Advokátka stále vypovedá. 

  • Ďalším obvineným je policajt Milan Žáčik. Podľa polície stojí za spísaním záznamu zmeneného tvrdenia Vidu v prospech Jankovskej aj za videom, ktoré Vida zhotovil na polícii. Obvinený je tiež zo zločinu marenia spravodlivosti. 
  • Na NAKA vypovedal aj Michal Vida. Ten je obvinený z trestného činu krivej výpovede. Pred časom vypovedal, že mafia pre snahu obrať trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka o historickú budovu v centre mesta, mala dať Jankovskej miliónový úplatok. Na udajný tlak Jankovskej Vida následne svoje tvrdenia poprel. Obvinený Michal Vida je aktuálne vo výkone trestu pre iný trestný čin. Jeho advokát Dušan Ažaltovič pre TV JOJ prípad nechcel komentovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy