Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kollár zrušil vyhlásenie voľby prokurátorov kvôli karanténe. Z jeho telefónu znel taliansky odkazovač
Zdielať na

Kollár zrušil vyhlásenie voľby prokurátorov kvôli karanténe. Z jeho telefónu znel taliansky odkazovač

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po ministrovi práce a zdravotníctva bude v izolácii ale dobrovoľnej aj predseda parlamentu Boris Kollár. A to napriek tomu, že v piatok absolvoval testy na covid 19 s negatívnym výsledkom. Pre pobyt v zahraničí tento týždeň sa Kollár dobrovoľne rozhodol pre 5 dňovú karanténu. Zastupoval ho podpredseda parlamentu Gábor Grendel.

Kedy sa rozkrúti koleso výberu generálneho prokurátora sa tak zajtra dozvieme len písomne. Nie od Kollára ale osobne. Predseda parlamentu ide do dobrovoľnej karantény po pobyte v zahraničí. Kde presne bol, a či to bolo pracovné alebo súkromné sme sa dnes nedozvedeli.


Oficiálne pracovný program v tieto dni predseda parlmentu avizovaný nemal a tak ide zrejme o dovolenku. neoficiálne sa ale preddseda parlamentu s premiérom o možnom dátume voľby bavili  4.septembra.


Tento termín by bol ale predčasný, keďže parlamentná schôdza je naplánovná až ku koncu novembra. A treba dodržať lehoty a dať dostatok času záujemcov aby sa mohli prihlásiť. Zatiaľ jediným kto avizoval, že by zvážil kandidatúru je Daniel Lipšic, o ktorom sa dlho špekuluje, a o ktorom je Fico presvedčený, že je dôvodom zmeny zákona. "Lipšic je vo výkone trestu .... To ste kde na svete videli, chodí k probačnému úradníkovi. Snáď až takto hlboko nemienia klesnúť," vyhlásil expremiér Fico na tlačovke.

"Lipšic je slobodný človek, ak sa rozhodne kandidovať. My sme jasne povedali. Podporíme kandidáta až po vypočutí," kontruje ministerka Remišková.


"Tie mená sú dlhodobo skloňované a predpolkadám, že to bude niekto z tých mien. Verím, že to bude ten, ktorý bude najlepší na vypočutí," myslí si predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák.


Plány vládnej koalície na výmenu generálneho prokurátora by ale mohla skrížiť opozícia. Napriek tomu, že poslanci v parlamente yákon zasa schválili Fico aviyuje podanie na Ústavný súd.


"Ak by tam bolo pozastavenie účinnosti mohlo by to voľbu oddialiť, ale ja nevidím také ustanovenie v tom zákone, ktoré by to spĺňalo," myslí si Vetrák.


"Fico používa na politické ciele Ústavný súd. Ale ja si myslím, že voľba generálneho prokurátora a legislatívny proces prebehol tak ako mal, a keby boli akékoľvek relevatntné právne argumenty už by sme ich počuli," vyjadrila sa Veronika Remišová.


O podozrivé finančné prevody medzi predsedom parlamentu Borisom Kollárom a cyperskou schránkovou firmou Strooton Limited sa v týchto dňoch zaujíma polícia. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy