Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V prípade najväčšieho drogového kontrabandu v histórii Slovenska obvinili dvoch mužov
Zdielať na

V prípade najväčšieho drogového kontrabandu v histórii Slovenska obvinili dvoch mužov

NITRA / V prípade najväčšieho drogového kontrabandu v histórii Slovenska, ktorý zadržali v Nitre, obvinili dvoch mužov.

Podľa informácií televízie JOJ ide o občanov Holandska, ktorých na území ich krajiny aj zadržali. Ide o členov organizovanej skupiny, ktorá pôsobila na území viacerých štátov. "Organizovaná skupina vo veľkom rozsahu dodávala a predávala drogy v rôznych štátoch Európskej únie," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

​Organizovaná skupina sa snažila oklamať rôzne colné, kontrolné a bezpečnostné orgány. Na Slovensko sa drogy dostali v železných nádržiach. Príslušníci NAKA v súčinnosti s pracovníkmi colného úradu našli a zaistili v kovových nádržiach takmer 500 kusov balíkov s takmer 1,5 tony bieleho kryštalického materiálu. Ten obsahoval metamfetamín,  zodpovedajúci 29 – 116 miliónom bežných dávok drogy. Z jej predaja by organizovaná skupina mohla zarobiť približne 292 miliónov až 1,1 miliardy eur. 

Slovensko žiada o ich vydanie. Rozhodnutie by mohlo padnúť v priebehu tohto mesiaca. "V súčasnosti sú obaja obvinení Holanďania zadržaní v Holandsku a tamojšie justičné orgány rozhodujú o ich vydaní na trestné stíhanie na Slovensko," dodal Slivka. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov, prípadne až na doživotie.

Jeden a pol tony pervitínu objavili v špeditérskej firme v meste pod Zoborom ešte v máji. Drogy boli ukryté v dvoch kovových nádržiach. K nám putovali z Mexika cez chorvátsky prístav Rijeka. Na čiernom trhu by mali zadržané drogy hodnotu asi 2 miliardy eur.

Obaja zadržaní muži sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

Pozrite si zábery zo zásahu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy