Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo Vysokých Tatrách zahynula len 22-ročná turistka. Má ísť o nešťastnú náhodu
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách zahynula len 22-ročná turistka. Má ísť o nešťastnú náhodu

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách zahynula len 22-ročná poľská turistka. V utorok popoludní odišla z Chaty pod Rysmi a späť sa už nevrátila. Ráno kamaráti i zamestnanci chaty kontaktovali horských záchranárov. Podľa profesionálov tentokrát nešlo o nezodpovednosť, ale o nešťastnú náhodu.

Našim záchranárom tentokrát pomohli kolegovia z Poľska. Mali v blízkosti hraníc letecký výcvik. Neváhali a po mladej Poľke začali pátrať. Podarilo sa im ju nájsť v západnej stene Rysov. Miesto pre slovenských horských záchranárov označili.

Medzitým už do Vysokých Tatier priletela letka ministerstva vnútra. "Tým, že sme mali určenú tú lokáciu, podarilo sa nám ju relatívne rýchlo nájsť. Zranenia boli nezlučiteľné so životom, takže tam sa už pomôcť nedalo," priblížil Miroslav Živčák, náčelník HZS Vysoké Tatry. 

Mladá len 22-ročná žena bola v mieste, kde turisti často nevedomky zídu z označeného bezpečného chodníka, keď schádzajú z Rysov. "Ich ten žľab výrazne stiahne priamo dole a tam už začnú kolmé prahy, v podstate začína horolezecký terén a tí ľudia, samozrejme, keď na to nie sú vystrojení, lebo idú len na chodeckú túru, tak majú problém sa v tom teréne pohybovať," vysvetlil Živčák. 

Profesionál hovorí o nevedomom zablúdení. "Niekedy tí ľudia vedome idú mimo tých chodníkov, aby sa dostali na miesta, ktoré nie sú bežne prístupné, ale v tomto prípade to vyzerá na neúmyselné zablúdenie," uviedol Živčák. 

Od soboty pomáhali horskí záchranári už desiatim poľským uviaznutým turistom. Žiaľ, dvaja z nich sa domov už nikdy nevrátia. 

Pod Poludňovým grúňom sa vážne zranili horskí záchranári, zasahoval vrtuľník. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy