Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ústavnoprávny výbor začal vypočutie kandidátov na ústavných sudcov
Zdielať na

Ústavnoprávny výbor začal vypočutie kandidátov na ústavných sudcov

BRATISLAVA / Koalícia hľadá náhradu za bývalého ústavného sudcu Mojmíra Mamojku. Ústavnoprávny výbor začal verejné vypočúvanie kandidátov v historickej budove Národnej rady. Mamojka sa tejto funkcie vzdal, čím sa vyhol disciplinárnemu konaniu, ktoré zvažoval predseda súdu Ivan Fiačan. Parlament musí zvoliť dvoch kandidátov.

O post ústavného sudcu sa uchádza 8 kandidátov. Pritom viacerí záujemcovia sa na Ústavný súd skúšali dostať opakovane aj minulý rok. Vo štvrtok ale jeden z kandidátov na verejné vypočúvanie neprišiel. Poslanci si tak vypočujú len 7- ich z nich.

Pýtať sa môžu aj ďalší poslanci parlamentu, či zástupca prezidentskej kancelárie. Ako prvý sa predstavil Miroslav Babják, ktorý je už 19 rokov na ústavnom súde poradca. Vypočúvania sa ale odmietol zúčastniť Stanislav Irsák. Podľa predsedu výboru Milana Vetráka svoje dôvody vysvetlil v liste, ktorý zaslal členom výboru. Na zvolenie musí kandidát získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.


Dvoch kandidátov na tento post by mal voliť parlament na schôdzi, ktorá sa začína 16. septembra. Následne by si mala jedného z nich vybrať prezidentka Zuzana Čaputová a toho vymenovať za sudcu Ústavného súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy