Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Mengeleho dievča ako audiokniha? Zbierka sa končí o tri dni
Zdielať na

Mengeleho dievča ako audiokniha? Zbierka sa končí o tri dni

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zostávajú posledné hodiny, aby ste mohli aj vy podporiť dobrú vec. Neuveriteľný knižný príbeh Mengeleho dievča môže znieť aj vo vašich ušiach. Ide o skutočný príbeh Slovenky Violy Stern Fischerovej, ktorá prežila štyri koncentračné tábory vznikla v roku 2016 a do dnešného dňa sa na Slovensku predalo viac ako 85 000 kusov. Bola tiež preložená do češtiny, maďarčiny a francúzštiny. Teraz by autorka knihy chcela tento príbeh dostať aj do uší tých, pre ktorých je počúvanie ľahšie.

Slovenská spisovateľka Barbora Kardošová sa spolu s autorkou knihy Mengeleho dievča Veronikou Homolovou Tóthovou, rozhodla tento knižný príbeh pretvoriť na audioknihu. Príbeh číta slovenská herecká ikona Božidara Turzonovová. "Titul Mengeleho dievča ma priťahoval. Nespomínam si, kedy ma obsah toho, čoho som interpretovala tak silno, zasiahol a rozochvel," povedala o knihe Božidara Turzonovová.

Nahrávka je neskrátenou verziou knihy a má viac ako 13 hodín. 

"Jednoducho podporte náš projekt a ako prejav vďaky vám zašleme niektoré z Poďakovaní, ktoré si sami vyberiete. Vyzbieraná suma nám pomôže pokryť výdavky na technickú postprodukciu a výrobu CD s audioknihou. Autorka projektu doňho vstupuje bez nároku na honorár," vyjadrila sa spisovateľka Barbora Kardošová. 

Mengeleho dievča

Viola Stern Fischerová zverila svoje spomienky reportérke Veronike Homolovej Tóthovej. Od roku 2009 sa venuje zaznamenávaniu osudov ľudí, ktorí prežili prenasledovanie počas nacizmu a komunizmu. Vytvorila 15-dielny dokument Neumlčaní, v ktorom je jedna celá časť venovaná práve pani Viole Stern Fischerovej. Veronika má dve dcéry a žije v Bratislave. 

"S pani Violou som sa poznala z videnia, keďže sme obe rodené Lučenčanky, ale o tom, aký má za sebou príbeh som sa dozvedela až o mnoho rokov neskôr, keď som ja už žila v Bratislave a ona v Prahe," uviedla autorka Veronika Homolová Tóthová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy