Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrelo Mengeleho dievča Viola Fischerová
Zdielať na

Zomrelo Mengeleho dievča Viola Fischerová

BRATISLAVA / Prežila štyri koncentračné tábory, pseudo-lekárske pokusy v Osvienčime, utiekla z pochodu smrti a pomohla chytiť brutálnu dozorkyňu z Birkenau. Pred piatimi rokmi o tom porozprávala v dokumente Veroniky Homolovej Tóthovej a minulý rok spolu napísali veľmi úspešnú a oceňovanú knihu Mengeleho dievča. Vo štvrtok ráno pani Viola zomrela.

Mala 22 rokov, keď ju spolu s jej rodinou odvliekli z rodného Lučenca do Osvienčimu. "Mengele sa na mňa pozrel. Komm her! Spýtal sa ma, koľko mám rokov. Mala som dvadsať. Do mamičky tak kopol, že sa len tak váľala po zemi. A ostala na strane smrti a ja som na strane živote," takto opísala pani Viola svoj prvý kontakt s Mengelem. Z približne 30 ľudí, ktorí tvorili jej širšiu rodinu, prežili len dvaja – ona a jej prostredný brat.

Na otázku, čo jej pomohlo prežiť, odovedala, že to, že nacistov porazila. Dokonca dvakrát. Keďže sa v lágri musela podrobiť sterilizačným pokusom, už nikdy nemala mať deti. Po liečbe po vojne sa jej však podarilo mať dve dcéry. Dvakrát darovala život. Ona, kedysi odsúdená na smrť v plynovej komore, kde skončili jej milovaní. Vždy tvrdila, že nie je hrdinkou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy