Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Janíček o Jankovskej tvrdil, že keď ho súdila, dostala od mafie úplatky
Zdielať na

Janíček o Jankovskej tvrdil, že keď ho súdila, dostala od mafie úplatky

BRATISLAVA / Prepis mobilnej komunikácie Mariana Kočnera, ktorú polícia zaistila v prípade vraždy Jána Kuciaka, ide do ďalšieho trestného konania. Tentoraz do procesu s trenčianskym podnikateľom, ktorý čelí obžalobe pre údajné ohováranie Moniky Jankovskej. Ešte ako sudkyňa ho pred takmer 18 rokmi odsúdila za vydieranie. Janíček tvrdí, že išlo o proces vymyslený mafiou a ona údajne dostala od podsvetia tri milióny korún. Následne prišiel aj o lukratívnu nehnuteľnosť.

Ondrej Janíček už takmer dvadsať rokov tvrdí, že jeho trestné stíhanie pre údajné vydieranie v minulosti, vymysleli policajti s podsvetím. A do väzby sa dostal pre úplatných sudcov. No a keď sa dostal pred vtedajšiu sudkyňu Jankovskú, aj tá ho odsúdila lebo vraj išla po ruke podsvetiu. Ako? Od vtedajšieho bratislavského bossa Čongrádyho mala podľa jeho slov dostať milióny korún a Čongy ho následne pripravil o historickú nehnuteľnosť. "Ako som bol prepustený, tak ma mafiáni uniesli a musel som odovzdať nehnuteľnosť v centre Trenčína," povedal vtedy Janíček. 

"Tohto človeka absolútne nepoznám, neviem, o koho sa jedná. Súdila som jeho brata spolu s odsúdeným Janíčkom," povedala 26.3.2018 Monika Jankovská. 

Jankovská je s Janíčkom v spore dlhé roky. Jej trestné oznámenie na podnikateľa ale skončilo jeho obžalobou. Jankovská je naopak od marca stíhaná pre korupciu v rozsiahlom úplatkárskom prípade stíhania bratislavských sudcov. A to, že Janíčka chcela už ako štátna tajomníčka z pozície vplyvu dostať pre ohováranie do väzenia, chce podnikateľ dokázať esemeskami, ktoré posielala Kočnerovi o tom, ako sa už policajti na Janíčka chystajú. "Pre mňa to bolo šokantné, lebo som nečakal, že sa s Marianom Kočnerom o mne rozpráva v tom čase. Je tam preukázaná tá celá sleď, tak sa to aj udialo. Akým spôsobom ma s policajtmi šikanovali, kriminalizovali," povedal Janíček. 

Teraz je zrejmé, že v tomto prípade sa bude oboznamovať mobilná komunikácia medzi Monikou Jankovskou a Marianom Kočnerom. "Procesné strany doručia súdu časti komunikácie Threema, ktoré chcú oboznamovať ako dôkaz," hovorí sudca z procesu. "Môj názor je taký, že tento dôkaz nie je natoľko zákonný, bol pripojený z iného trestného konania a mám za to, že nijakým spôsobom nesúvisí so skutkom, pre ktorý je obžalovaný stíhaný," povedal advokát Moniky Jankovskej. Peter Erdös. 

"Threema bola získaná vo veci vraždy Jána Kuciaka a bola vyžiadaná a uznaná za zákonnú aj v kauze sfalšovaných zmeniek TV Markíza. To znamená, že je absolútne v poriadku, že bude použitá aj v tomto prípade," uviedol advokát obžalovaného Janíčka Daniel Lipšic. 

Jankovská sa súdneho konania, v ktorom je poškodená, nezúčastňuje. Na proces chodí len je advokát. Od marca je väzobne stíhaná pre korupciu v prípade Búrka. Podľa Najvyššieho súdu je Jankovskej väzba opodstatnená, lebo na slobode by mohla obvinené napríklad mariť vyšetrovanie. Ďalšie pojednávanie je naplánované na budúci mesiac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy