Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V kauze vraždy Jána Kuciaka padol rozsudok. Kočner a Zsuzsová sú nevinní, Szabó dostal 25 rokov
Zdielať na

V kauze vraždy Jána Kuciaka padol rozsudok. Kočner a Zsuzsová sú nevinní, Szabó dostal 25 rokov

PEZINOK/BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol po 2,5 roku o verdikte v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžalovaného Mariana Kočnera uznal vinným len za nedovolené ozbrojovanie a uložil mu peňažný trest 5000 eur alebo náhradný trest odňatia slobody na 5 mesiacov. Spod obžaloby v kauze vraždy Jána Kuciaka súd oslobodil Zsuzsovú aj Kočnera, sú nevinní. Tomáš Szabó je podľa rozhodnutia súdu vinný z účasti na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Prokuratúra aj zástupcovia poškodených strán sa voči rozsudku odvolali. Rozhodovať bude ešte Najvyšší súd SR.

Sudkyňa ŠTS v Pezinku Ružena Sabová rozhodla o verdikte v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kočner podľa rozsudku spáchal len prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Za vraždu Jána Kuciaka odsúdený nebol, spolu s Alenou Zsuszovou sú nevinní. Ako senát súdu vyhlásil, skutok sa stal, no nie sú priame dôkazy, že ho spáchali .Marian Kočner dostal len peňažný trest 5000 eur za nedovolené ozbrojovanie a aj náhradný trest odňatia slobody na 5 mesiacov.  Szabó bol podľa rozsudku spolupáchateľ na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a tiež je vinný z nedovoleného ozbrojovania. 

Tomáš Szabó dostal úhrnný trest 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Za spoluúčasť na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a podnikateľa Petra Molnára.  ​Sudkyňa na súde čítala aj odôvodnenie vyhlásenia Kočnera a Zsuzsovej za nevinných."Súd oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú podľa práva o vine môže byť založený len na takom základe, že aj po vykonaní dôkazov ostanú dôvodné a rozumné pochybnosti, tak sa obžalovaný považuje za nevinného a podľa tohto aj súd postupoval," vyjadrila sa sudkyňa Ružena Sabová. Senát poukázal aj na komunikáciu medzi Zsuzsovou a Kočnerom v Threeme. "Otázkou zostáva, či takúto komunikáciu v šifrách a frázach prikladať obvinenému za vinu," ako sudkyňa poznamenala v dôkazoch súd nenašiel odpoveď. Prokuratúra totiž tvrdila, že sa bavia o vražde, ale podľa súdu sa to nepodarilo preukázať.

V prípade Aleny Zsuzsovej ale ešte môže nastať zvrat. A to, že ju hneď po prepustení z väznice z Leopoldova zadržia za inú kauzu. Rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nie je ešte právoplatný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal odvolanie a sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

Právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic očakáva, že prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pôjde na Najvyšší súd SR. Dodal, že ešte nikdy nezažil, aby od záverečných rečí po vynesenie rozsudku uplynul viac ako mesiac. "Finálne rozhodnutie v tejto veci a spravodlivosť v tejto veci nakoniec vyriekne Najvyšší súd SR. O tom som presvedčený,“ povedal Lipšic. Reťaz nepriamych dôkazov je podľa neho taká silná, že vylučuje akúkoľvek inú verziu priebehu skutku vrátane objednávky. Podotkol, že pri objednávkach vraždy vždy rozhodujú nepriame dôkazy. 

Rozhovor s právnym zástupcom Zlatice Kušnírovej Romanom Kvasnicom si pozrite TU:

​​Rozhovor s právnym zástupcom Kuciakovcov Danielom Lipšicom: 

Reakcie rodiny Kuciakovcov a Zlatici Kušnírovej po rozsudku

"Keď sudkyňa začala čítať, že všetko bolo neurčité, už to spelo k tomu. Ale aj tak sme dúfali, že ich neoslobodia. Bojujeme ďalej, kým budeme žiť a dýchať, kým nenadobudne spravodlivosť. Ja som sľúbila svojim deťom, že sa postavím k jednému aj druhému hrobu a poviem im, že spravodlivosť zvíťazila na Slovensku, ale bohužýiaľ asi nie," uviedla so slzami v očiach mama zavraždenej Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová. "Oni tam musia byť v čiernom hrobe a tu si robí každý, čo chce," dodala.

"Nerozumiem rozhodnutiu súdu, ale je to zlé. Vidno, že spravodlivosť na Slovensku nezačala úradovať. Všade je niekto mocný, kto ťahá za nitky. Bohužiaľ my tie nitky a peniaze nemáme, že by sme to mohli ovplyvniť ako oni," hovorí Zlatica Kušnírová. "Snáď sú na najvyššom súde už ľudia, ktorí to uvidia. Moje deti v hrobe a Kočner sa smeje," dodala.
"Na začiatku začali čítať, s tým že sa tam na začiatku vôbec nespomenula Zsuzsová, už viacmenej bolo jasné ako to dopadne. Ale stále som v kútiku duše dúfal, že sa to nakoniec obráti," vyjadril sa Jozef Kuciak. "Teraz nám nezostáva nič iné, len dúfať, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí." 

Celé znenie rozsudku nájdete TU (zdroj: SME.sk) :

;feature=emb_title&fbclid=IwAR2Am_Wx0ZMpWhqxCIR2AZXaxe0-A68_2nnLJWiGr9A971aJv6PnyUlSBUU

Reakcie politikov

V súvislosti s rozsudkom reagovala už aj prezidentka Zuzana Čaputová: "Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali."

Na verdikt reagovala aj ministerka Veronika Remišová. "Máme na to dnes od ľudí moc a poverenie a máme povinnosť toto poverenie naplniť. Nesmieme sa nikdy vzdať a nesmieme zostať ticho. Za Jána a Martinu, aj za celé Slovensko. Nikdy na to nezabudnime," uvádza vo svojom statuse.

Na rozsudok reagovala aj Pellegriniho strana Hlas - sociálna demokracia. "Jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. Je prirodzené, že na tieto rozhodnutia majú ľudia rôzne názory a že vzbudzujú rôzne emócie, ale tie nemôžu nahrádzať neodňateľnú zodpovednosť súdov za ich rozhodnutia," píše na sociálnej sieti.  

Podľa strany, ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť. "Odsúdenie troch páchateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť. Je nevyhnutné, aby o verdikte súdu v takto spoločensky citlivej veci nebolo žiadnych pochybností, preto bude HLAS - sociálna demokracia veľmi pozorne sledovať ďalší vývoj okolo tejto kauzy," dodala strana na záver. 

K rozsudku sa vyjadrilo aj združenie Za slušné Slovensko. "Chceme veriť, že sudcovia podrobne preverili všetky dôkazy a rozsudok, ktorý dnes vyhlásili, je podľa ich najlepšieho vedomia a svedomia. Ide však len o prvostupňové rozhodnutie a kedže dvaja členovia senátu prehlasovali predsedníčku, veríme, že je nesmierne dôležité, aby mal posledné slovo Najvyšší súd. Naďalej žiadame dôkladné vypátranie objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nemôžeme prestať, kým objednávateľ vraždy Jána a Martiny nebude spravodlivo nájdený a potrestaný. Žiadame súd, aby preveril nové dôkazy, a čakáme na podrobné odôvodnenie tohto rozsudku," uvádza v stanovisku na facebooku.

"Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu rešpektujem. Sudcovia rozhodli na základe tých dôkazov, ktoré mali k dispozícii a podľa vlastného presvedčenia. Opakujem, veľmi si želám, aby sme sa dozvedeli pravdu," vyhlásil Robert Fico s tým, že podľa jeho slov "obžaloba neuniesla dôkazné bremeno, a svedčí o tom aj to, že tri dni pred pojednávaním prokuratúra predložila ďalšie návrhy na dokazovanie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy