Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škola bude od septembra povinná. Toto sú definitívne pravidlá pre školákov
Zdielať na

Škola bude od septembra povinná. Toto sú definitívne pravidlá pre školákov

BRATISLAVA / Školský rok 2020/2021 sa začne riadne - a to 2. septembra. Školská dochádzka bude povinná, školy by sa nemali zatvárať celoplošne. Pomôcť by tomu mal manuál, ktorý počas pandémie stanovuje základné prevádzkové podmienky od materských až po vysoké školy.

Školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy. Červená fáza bude obsahovať zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov či pedagóga. Minister školstva ráta aj s tým, že sa bude vyučovanie prerušovať v rámci červenej fázy.

Ako informoval na utorkovej tlačovej konferencii Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, študenti prichádzajúci z červených krajín budú musieť povinne podstúpiť päť dňovú karanténu a na vlastné náklady. Ak bude mať študent prejavy ochorenia, na internáte ho neubytujú. Ak by sa ochorenie prejavilo v priebehu školského roka, zostane izolovaný na bunke. 


Gröhling zároveň podotkol, že nechce, aby sa školy zatvárali z dôvodu šírenia koronavírusu opäť celoplošne. Školy však musia vyčleniť jednu miestnosť na bezprostrednú izoláciu. Ministerstvo školstva plánuje postupovať individuálne, podľa každého regiónu a situácie v ňom. 

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú sledovať ohniská nákazy a na základe toho budú rozhodovať o opatreniach v danej oblasti. Na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia. Nechceme však zatvárať školy plošne. Počas troch mesiacov sme s cieľom minimalizovať nákazu zavreli školy a prešli si dištančnou výučbou. Myslím si, že rodičia, žiaci aj učitelia sa zhodnú, že toto obdobie stačilo a je na čase vrátiť sa do škôl v čo najnormálnejšom režime,“ podotkol.

Vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa

Rodičia pri prvom príchode do školy odovzdajú vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa aj zdravotný dotazník, v rámci ktorého odpovedia, či bolo ich dieťa od 17. augusta mimo Slovenska, alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Vzor bude zverejnený a bude ho možné stiahnuť. Ak sa tak nestane, dieťa nebude môcť nastúpiť do školy. Možnosťou ako sa vyhnúť karanténe v domácom prostredí, bude testovanie dieťaťa na Covid-19, testy si však rodičia budú musieť zaplatiť sami.

Rúška na školách

Školy zabezpečia, aby bola pri vstupe do budovy dostupná dezinfekcia rúk. Počas prvých dvoch týždňov školského roka budú rúška v interiéri školy povinné pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov.

V materských školách nie sú deti povinné nosiť rúška. Pre žiakov prvého stupňa základných škôl sú rúška odporúčané. Na druhom stupni, na stredných školách a vysokých školách budú rúška povinné do 15. septembra. Študenti vysokých škôl budú nosiť rúško všade vo vnútorných priestoroch školy. Ministerstvo tiež odporúča časté a intenzívne vetranie. Toalety musia byť vybavené mydlom a jednorazovými papierovými utierkami.

Nenosenie rúšok v školách sa u žiakov nebude sankcionovať. Konzílium prenecháva zodpovednosť na pedagógov.

Vysokoškoláci sa do škôl vrátia 28. spetembra


Tisícky študentov sa koncom septembra vrátia aj do Mlynskej doliny v Bratislave. Rezort školstva navrhuje, aby sa začiatok zimného semestra 2020/2021 na univerzitách posunul na 28. septembra.

Na opatrenia pre školy vyčlenia 4 milióny eur

Ministerstvo školstva ráta aj s nákladmi, ktoré budú opatrenia vyžadovať. "Na opatrenia vyčleníme 4 milióny eur pre základné, stredné a špeciálne školy," dodal Gröhling.

Pozrite si "Manuál opatrení pre školy a školské zariadenia" v nasledujúcich GALÉRIÁCH:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy