Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozšírenie afrického moru ošípaných sa na východe nepotvrdil. Slovensko má teraz ale problém s Európskou komisiou
Zdielať na

Rozšírenie afrického moru ošípaných sa na východe nepotvrdil. Slovensko má teraz ale problém s Európskou komisiou

TREBIŠOV / Slovensko po 11 mesiacoch opäť zasiahla nákaza, pre ktorú veterinári už pred časom museli zlikvidovať stovky ošípaných a odviezť ich do kafilérie. Následkom výskytu afrického moru ošípaných bolo povinné testovanie mäsa z domácich zabíjačiek, ako aj hlásenie problému Európskej komisii. Ohnisko nákazy sa tentoraz nachádza v domácom chove v dedine Čierna v okrese Trebišov, neďaleko ukrajinských a maďarských hraníc.

Domáci chovali dve ošípané, ich zdravotný stav sa vraj zhoršil z rána do včera. Aj keď volali veterinára ich stav sa zhoršil a uhynuli. "Vírus afrického moru, boli zistené aj protilátky, to znamená, že tá choroba tam už skryto išla, minimálne týždeň," vyjadril sa Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. Desať ostatných ošípaných, ktoré sa nachádzali v dedine muselo byť kvôli tomu usmrtených. Veterinári preto umožnili chovateľom domáce zabíjačky za prísnych podmienok. "Každý jeden kus bol vyšetrený privátnym veterinárom, klinické vyšetrenie, teplota, klinický stav zvieraťa," povedal Lukáš Fraštia, riaditeľ ŠVPS Trebišov.

Zo všetkých ošípaných boli odobraté vzorky. Domáci ich nemohli konzumovať až do zverejnenia výsledkov. Žiadny mor sa našťastie nepotvrdil. Veterinári zatiaľ nemusia nariadiť plošnú likvidáciu chovov v okruhu 10 kilometrov od ohniska nákazy. Apelujú ale na všetkých, aby sa správali zodpovedne a neurobili chybu ako majiteľ, ktorý sem mor zavliekol. "Potvrdilo sa, že skrmoval aj zelené krmivo. To znamená, že kosil lucerku, ktorá určite bola kontaminovaná s diviakmi," ozrejmil Bíreš. Slovensko má teraz kvôli moru opletačky s Európskou komisiou. Následky by sme mali znášať až 12 mesiacov, chceme však požiadať o výnimku. "Vysvetlíme, že to bol ojedinelý prípad," dodal Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy