Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Návrat štátnej karantény? Aj to môže byť jedným z riešení pre navrátilcov z rizikových krajín
Zdielať na

Návrat štátnej karantény? Aj to môže byť jedným z riešení pre navrátilcov z rizikových krajín

BRATISLAVA / Čaká nás návrat štátnej karantény? Ministerstvo zahraničných vecí sa pre TV JOJ vyjadrilo, že sa stále viac ľudí prichádzajúcich z krajín z červenej zóny, pýta práve na túto možnosť. Obávajú sa, že doma môžu potenciálne nakaziť svojich blízkych. Karanténne centrá by sa tak opäť mohli otvoriť pre dobrovoľnú karanténu.

Po prílete z krajín z červenej zóny by ste mali dostať SMS o tom, že máte zostať v karanténe a čo všetko máte urobiť. Zdá sa však, že práve 5-dňová karanténa v domácom prostredí je pre niektorých ľudí problémom. Diskutovalo sa o tom aj na zasadnutí Ústredného krízového štábu.

"Diskutovalo sa aj o obnovení možnej karantény, štátnej karantény, no vyslovene na dobrovoľnej báze, pretože sú tu medzi nami občania, ktorí nechcú prísť medzi blízkych po príchode z týchto krajín," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

Minister vnútra o tom, koľko ľudí by o to malo požiadať, prípadne či už požiadalo, zatiaľ informácie nemá. "Nemám presné číslo a momentálne ani neviem, či sú nejaké žiadosti o dobrovoľnú štátnu karanténu," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Ministerstvo zahraničia ale tvrdí, že žiadateľov eviduje. Zariadení, ktoré by mohli na dobrovoľnú štátnu karanténu slúžiť, máme vraj viacero. "Najčastejšie sa spomína Gabčíkovo. Ministerstvo vnútra má ale k dispozícii aj ďalšie zariadenia," povedal Klus.

Slúžiť by na to mohli aj zariadenia, ktoré sa použili už na začiatku pandémie, teda v čase povinnej štátnej karantény. Tie sú totiž pripravené aj v prípade druhej vlny. Ak by sa otvorili, tak by fungovali pod dohľadom príslušníkov polície alebo armády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy