Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sociálny balík ponúka príspevky tehotným aj dopravu zadarmo. Fico pomoc koalície označil za odžub
Zdielať na

Sociálny balík ponúka príspevky tehotným aj dopravu zadarmo. Fico pomoc koalície označil za odžub

BRATISLAVA / Vládna koalícia predstavila nový sociálny balíček pomoci. Ten sa týka najmä seniorov, detí, študentov, zdravotne ťažko postihnutých či budúcich matiek. Napriek miernej ekonomickej kríze, ktorá nás pre koronavírus zasiahla, sa podarilo na pomoc vyčleniť 500 miliónov eur. Expremiér Robert Fico na sociálny balík reagoval, že ide o veľkú lož a Matovičova vláda vlastne ruší 13. dôchodky.

Plníme sľuby, pomáhame ľuďom - to je motto, s ktorým vládna koalícia predstavila sociálny balíček pomoci. Vyčlenili 500 miliónov eur, ktoré rozdelia do viacerých sektorov. Pomoci sa dočkajú  rodiny, deti, študenti, seniori či tehotné ženy. "Žijeme veľmi ťažkú dobu, nikto z nás sme nečakali, že prídeme do tak zložitého obdobia, že hneď po voľbách vhupne do najväčšej ekonomickej krízy po 2. svetovej vojne. Napriek tomu, vo veľmi ťažkom období chceme podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí sú na tom najťažšie, sú sociálne najslabší," vyhlásil premiér Igor Matovič. 

Materský príspevok a dôchodky

Prvým bodom, ktorý predstavili je pomoc pre budúce matky. Od januára 2021 dostanú finančný príspevok vo výške 200 eur, a to už od 4. mesiaca tehotenstva, a to do momentu, kým nezačnú poberať riadnu materskú. Príspevok má najmä pomôcť mladým matkám, študentkám od 18 rokov, pre ktoré tento príspevok bude klasifikovaný ako štipendium. 

Hoci sa viedli dlhé debaty o tom, či sa tento rok vyplatí 13. dôchodok, keďže slovenská ekonomika zažíva pre koronavírus prepad. Vládna koalícia Matoviča ale teraz sľubuje, že vyplatené budú. Návrh zákona o 13. dôchodkoch je z dielne ešte vtedajšieho predsedu NR SR Andreja Danka, pričom k jeho schváleniu došlo za Ficovej vlády tesne pred parlamentnými voľbami. Je ale otázne, či budú môcť byť skutočne vyplatené, pretože tento zákon bol postúpený na Ústavný súd SR. 

Matovič a jeho koaliční partneri vyplatenie sľubujú, a to takýmto spôsobom. Ľudia s dôchodkom 214 eur dostanú trinásty dôchodok 300 eur, ak majú penziu 400 eur, dostanú 233 eur, pri penzii 500 eur dostanú 197 eur. Znamená to, že vyplatené nebudú v pôvodnej výške, no podľa koalície by mal byť 13. dôchodok aspoň symbolicky vyplatený. 

noviny.sk

Vlaky, MHD aj autobusy zadarmo

Novinkou je aj bezplatná vlaková, autobusová doprava a MHD pre študentov, žiakov, deti, ZŤP a seniorov. Zmenu Matovič odôvodnil tým, že v niektorých mestách, obciach vlaky nepremávajú a títo ľudia majú rovnakí nárok na dopravu zadarmo. Preto sa bezplatná autobusová doprava zavedie tam, kde vlaky jazdiť nemôžu. 

Doplatky za lieky a obedy

V rámci balíka pomoci nastanú zmeny aj v doplatkoch za lieky. Pre deti do 6 rokov, seniorov a ľudí ZŤP sa zrušia doplatky za lieky. No a zmeny minister hospodárstva ohlásil aj v rámci obedov zadarmo. Po novom už deti do 15 rokov nebudú mať v školách bezplatné obedy. Namiesto toho zvýšia až dvojnásobne daňový bonus, ktorý je v súčasnosti 22,72 eura mesačne.Podľa slov ministerky investícii Veroniky Remišovej chcú daňový bonus celkovo zvyšovať aj do budúcnosti. Na dieťa vo veku od 6 rokov do 15 rokov tak dostane rodič ročne o 273 eur viac. "Chceme tiež budovať infraštruktúru, škôlky a právo na škôlku pre každé dieťa." 

Vláda o zrušení doplatkov za lieky pre najzraniteľnejšie skupiny klamala. Na tlačovej konferencii to povedal poslanec parlamentu Richard Raši. Seniori, deti a zdravotne ťažko postihnutí občania budú podľa neho doplácať za lieky takisto ako doteraz. "Trik spočíva v tom, že doplatky na lieky sa budú vracať iba vtedy, keď pôjde o tzv. najlacnejšiu terapeutickú alternatívu," konštatoval. Keď teda príde pacient do lekárne po 1. januári s predpísanou účinnou látkou a odporučeným liekom od lekára, ktorý nie je najlacnejším alebo lekáreň najlacnejší liek nebude mať, budú podľa neho pacienti doplácať tak ako doteraz a poisťovne im nič nevrátia.

Fico: Je to jeden veľký odžub

Expremiér Robert Fico krátko po tlačovej besede vládnej koalície reagoval na sociálny balík. Fico, Blanár, Richter, Kamenický označili ich pomoc za veľkú lož, pretože podľa nich práve Matovičova vláda obrala Slovensko o veľké peniaze. "Smer-SD urobil všetko preto, aby Slovensko v rámci ekonomických možností bolo sociálnym štátom...Vedeli sme, že keď príde k moci pravica, tak tu budú útoky. To čo dnes predviedli je nehorázne, je to niečo čo nás ani v najtemnejších snoch nevedelo počkať. A preto je našou povinnosťou slovenskej verejnosti povedať, čo títo podvodníci urobili," vyhlásil Robert Fico s tým, že aktuálne má Slovensko sekeru 12 miliárd. "Namiesto toho, aby pomáhali najslabším lejú peniaze do bánk, najbohatším a sociálne slabší majú menej a menej," pokračoval Fico. 

Podľa poslancov Smeru-SD vládna koalícia nejde ani 13. dôchodky vyplatiť, skôr zrušiť. Považujú za veľké klamstvo voči Slovákom sumy, ktoré chcú nechať vyplatiť. "Chceli sme vyplatiť 1,423 miliónu poberateľov dôchodkov priemerný dôchodok, ktorý patrí danej kategórii, vo výške starobného dôchodku 460 eur - každý jeden starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký poberá normálne starobný dôchodok, mal sumu 460 eur dostať ako 13. dôchodok," vysvetľoval Fico a dodal "lejú peniaze do bánk, do nenažratých gágorov. Veď oni zrušili 13. dôchodky." 

Ako obrovskú lož označil exminister financií Ladislav Kamenický aj Kollárov podpis memoranda, ktoré hovorí o spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska. To, že k podpisu došlo práve na hrade 21. mája a to v priamom prenose, označil za stranícke zneužitie situácie a lož v priamom prenose. "Je to podvod na dôchodcov, som zvedavý ako sa k tomu postaví Jednota dôchodcov Slovenska, keď Kollár klamal v priamom prenose...Je to veľký odžub, klamstvo," dodal predseda Smeru. 

Smeráci vidia ako problém aj zmenu v rámci obedov zadarmo. Podľa nich totiž Matovič a jeho koaliční kolegovia berú všetko matematicky. "Nie sú o tom, že chceme pomôcť len rodičom, obedy zadarmo majú aj iné ciele. Aby mali ľudia denne prístup k jednému teplému jedlu, aby deti mali prístup k tomu jedlu, miera solidarity, že tie deti majú všetky rovnaký obed." 

​Poslanec NR SR Erik Tomáš (vznikajúca strana Hlas-sociálna demokracia) považuje krok vlády za "kolosálny podvod". Podľa neho vládna koalícia trinásty dôchodok fakticky ruší. "Naši dôchodcovia mali dostať 460 eur, ale dostanú oveľa menej," povedal Tomáš. Vládna koalícia podľa neho ukázala, že svoje predvolebné sľuby neplní. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár podľa Tomáša pred parlamentnými voľbami pritom sľubovali, že nesiahnu na sociálne opatrenia, ktoré prijala bývalá vláda. Tomáš je sklamaný aj z toho, že vládna koalícia ide rušiť obedy zadarmo na materských a základných školách. "Táto vláda vám nedáva, táto vláda vám berie," dodal.

Reakcia Kollára

"Toto celé prinášame po 4 mesiacoch a nás si dovolia kritizovať politici prípadne zo Smeru 1 a zo Smeru 2, ktorí tu bačovali 10 rokov a klamali len dôchodcov,"  vyhlásil predseda NR SR Kollár. Na to Kollár vytiahol fotografiu billboardu, kedy počas kampane Fico sľuboval pred 10 rokmi 13. dôchodky. Podľa jeho slov, keby pred voľbami neschválili 13. dôchodky tak by Fico mal len do 13% hlasov voličov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy