Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tatry praskajú vo švíkoch. Uvažuje sa o systéme elektronického parkovania
Zdielať na

Tatry praskajú vo švíkoch. Uvažuje sa o systéme elektronického parkovania

VYSOKÉ TATRY / Problémy s dopravnými zápchami v lete či v zime majú na oboch stranách Tatier. Poliaci sa to rozhodli riešiť elektronickým parkovaním, vďaka ktorému si svoje miesto rezervujete ešte skôr, než do Tatier prídete. Výsledok tohto revolučného nápadu však výrazne zaostáva za veľkými očakávaniami.

Poliaci sa rozhodli pre návštevníkov Vysokých Tatier pripraviť novinku v podobe elektronického parkovania. Pokiaľ si chcete zarezervovať miesto, môžete tak urobiť online."Dúfame, že takto zabránime zápcham, ktoré vznikali pri parkovaní a doprava by mala byť plynulejšia," vysvetlila Magdalena Zwijac z TPN. 

Rezervácie sú však takmer každý deň naplnené až na maximum. Ak chcete prísť s autom bez e-lístka, budete mať zrejme problém zaparkovať. "V praxi to funguje tak, že človek si online kúpi vstupenku do parku aj s parkovacím miestom. Na mieste už stačí ukázať rezerváciu," priblížila Magdalena Zwijac. 

Systém zatiaľ funguje na parkovisku pod Morským okom a na Lysej Poľane. Ak však zastavíte pri ceste, tak ako na to boli vodiči zvyknutí, poliaci vám auto po novom odtiahnu. "Stáva sa to hlavne cez víkendy, keď ľudia parkujú na krajniciach. Musíme autá odťahovať, aby bola cesta prejazdná," upozornil hovorca polície Roman Wieczorek. 

Nadšení zo samotného systému nie sú ani pracovníci parkoviska. Tvrdia, že vodiči im od zavedenia elektronického parkovania nadávajú čoraz viac. Väčšinou sa stáva to, že aj napriek tomu, že majú miesto zarezervované, zaparkovať nemajú kde."Cez internet predajú 480 rezervácií a my jednoducho nemáme toľko miest. Vôbec to s nami nekonzultujú," vyjadril sa pracovník parkoviska. 

O niečom podobnom sa uvažuje aj u nás 

O niečom podobnom sa pritom uvažuje aj na našej strane. Musí to byť však podstatne premyslenejšie. V Tatranskej Lomnici sa prvé testy podobného systému chystajú už túto zimu. Pre test by malo byť vyčlenených niekoľko parkovacích miest.

"e-Parking je určite jedna z dobrých ciest, ako na jednej strane zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a na strane druhej návštevníkovi garantovať parkovacie miesto. Aj preto by sme chceli už budúcu zimnú sezónu tento systém otestovať, ale určite tak, aby sme eliminovali podobné problémy," uviedol hovorca TMR Marián Galajda. 

Otvorené sú aj tatranské chodníky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy