Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najväčší vojnový pamätník v strednej Európe Slavín čaká rekonštrukcia. Novinkou bude múzeum
Zdielať na

Najväčší vojnový pamätník v strednej Európe Slavín čaká rekonštrukcia. Novinkou bude múzeum

BRATISLAVA / Najväčší vojnový pamätník v strednej Európe - bratislavský Slavín, v týchto dňoch zakrýva lešenie. Dôvodom však nie je iba nevyhnutná oprava, ale aj nové múzeum, ktoré tam má vzniknúť. Bude venované druhej svetovej vojne a nájdete ho priamo pod monumentom.

Lokalita sa pôvodne nazývala Himmelsberg a od stredoveku bola súčasťou vinohradníckej oblasti mesta. Pamätník Slavín odhalili v roku 1960, pochovaných je tam takmer 7-tisíc ruských, ukrajinských a iných vojakov. Teraz je už monument zahalený. "Príprava tejto rekonštrukcie, ktorá sa vlastne v týchto dňoch začína, sa robila sedem rokov," vraví riaditeľ organizácie Marianum Boris Šramko. 

Určité rekonštrukčné práce sa robili aj v 70. rokoch, neboli však urobené tip-top odborne, a okrem iného to má také dôsledky, že od vojaka po monumente zatekalo až do obradnej miestnosti. "Ja som sám vyliezol až hore a niektoré dosky sú uchytené pri rekonštrukcii naozaj drastickým spôsobom," vyjadril sa primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Rôzne práce pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu by mali robiť v troch etapách do konca roka 2022. Celkové náklady by nemali presiahnuť dva milióny eur. "80 percent z výdavkov na rekonštrukciu poukazuje ministerstvo vnútra a zvyšných 20 percent má vyčleniť hlavné mesto," uviedol štátny tajomník ministerstva vnútra Ján Lazar. 

Zrejme len málokto vie, že pamätník nie je postavený akoby na vrchole kopca, ale je na železo-betónových pylónoch, a pod ním je teda veľký priestor. Práve tam by chceli vybudovať zážitkové múzeum druhej svetovej vojny, kde návštevníci budú vtiahnutí do bojov o Bratislavu. "To znamená, že sa zhasne a zrazu sa zadymí, zaburáca a budú stredom tých bojov," vysvetľuje Šramko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy