Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zemplínska šírava tento rok nemá plavčíkov. Chýbajú vraj peniaze
Zdielať na

Zemplínska šírava tento rok nemá plavčíkov. Chýbajú vraj peniaze

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Hoci záchranári na Zemplínskej Šírave každý rok zachránili desiatky ľudí, toto leto nemá obdobu. Na žiadnej z tamojších pláží totiž záchranárov nenájdete a ľudí v núdzi tak nebude mať kto zachrániť. V čase, keď odporúčame Slovákom, aby dovolenku strávili radšej na Slovensku, Zemplínska Šírava nemá záchranárov. Dôvodom majú byť chýbajúce peniaze.

"Za 30 rokov mojej praxe som ešte nezažil, že by na plážach Zemplínskej Šíravy nebol ani jeden člen vodnej záchrannej služby," hovorí dlhoročný profesionálny plavčík Pavol Skyba. Plavčíci sem doteraz chodili na objednávku samospráv, ktoré majú jednotlivé strediská na starosti. Tie ich však aktuálne nedokážu zaplatiť.

"Nás by prevádzkovanie vodnej záchrannej služby stálo 10 tisíc eur a to si v súčasnej situácii dovoliť nemôžme," vysvetľuje starosta obce Vinné, Marián Makeľ. Plavci, surfisti či rodiny na vodných bicykloch sú tak v prípade krízovej situácie odkázaní iba na pomoc najbližších. Mnohí sa tu necítia v takom bezpečí, ako by si predstavovali.

Aktuálny stav je v súlade so zákonom. Obce totiž nepožiadali o prevádzku vodných plôch, fungujú tu iba táboriská a sociálne zariadenia. "Osadili sme informačné tabule "kúpanie na vlastnú zodpovednosť" a môžme v podstate fungovať tak ako po minulé roky, len bez záchrannej služby," dodal Makeľ. 

Ľuďom v núdzi tak môže chýbať okamžitá pomoc profesionála. Zemplínska Šírava je totiž otvorená vodná plocha, ktorá reaguje na náhle zmeny počasia. Svoju úlohu tu často hrá aj alkohol a precenenie síl.

Riešením problému by mohla byť centrálna vodná záchranná služba. Financovať by ju mal štát, no schválenie príslušného zákona mešká. "Ešte sa nenašla politická vôľa, aby ho schválili," vraví Skyba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy