Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na východnej hranici zadržali skupinu nelegálnych migrantov, vyhostiť ich ale nemôžeme
Zdielať na

Na východnej hranici zadržali skupinu nelegálnych migrantov, vyhostiť ich ale nemôžeme

STUŽICKÝ PRALES / V Stužickom pralese policajti zadržali skupinu nelegálnych migrantov. V Krimi sme už o tom hovorili. Za normálnych okolností by cudzinci za pár hodín skončili vyhostení naspäť na Ukrajine. Pre korona-opatrenia to teraz nie je možné. Všetci absolvovali test na COVID-19. Výsledky ešte nie sú. Zisťovali sme, či zasahujúci hraniční policajti a horskí záchranári musia ísť do karantény.

Okrem slovenských hraničiarov pomáhali pri bezpečnostnej akcii aj príslušníci Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny. Nebolo jasné, odkiaľ migranti pochádzajú. Pri sebe nemali žiadne doklady. Procesné úkony museli prebehnúť s pomocou tlmočníka.

V lese našli dokopy osem ľudí. Jeden z nájdených migrantov bol v zlom zdravotnom stave. Na turistickom chodníku v smere na hraničný trojbod Kremenec ho našiel okoloidúci turista. Mužovi na pomoc privolali horských záchranárov. "Má natoľko závažné zdravotné problémy, že nevie ísť po svojich. V ťažko exponovanom teréne sme ho niesli asi 2 km až k autu," uviedol Martin Makarovič z HZS Bukovské vrchy. 

Kým zranený cudzinec skončil v nemocnici, ostatných siedmich migrantov predviedli na oddelenie na účelom zistenia totožnosti. Policajti potvrdili, že ide o Bangladéšanov.

Ďalším krokom bude ich vyhostenie

Za normálnych okolností by za našimi hranicami skončili v priebehu pár hodín. Na Slovensku však pre koronaopatrenia zostanú dlhšie. "Cudzinci boli v zmysle zákona o pobyte cudzincov zaistení na dobu siedmich dní za účelom vykonania administratívneho vyhostenia a taktiež z dôvodu nutnosti pobytu v karanténe," vysvetlila Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. 

Všetci zadržaní migranti už absolvovali test na COVID-19. Výsledku budú známe o pár dní. To, či musia byť zasahujúci policajti umiestnení v izolácii, sme konzultovali s regionálnou hygieničkou ministerstva vnútra. Z dôvodu, že pri procesných úkonoch boli dodržané všetky potrebné hygienické opatrenia, karanténa policajtov nie je nutná," dodala Agnesa Kopernická. 

V izolácii skončili aj horskí záchranári 

A v izolácii nemusia byť aj horskí záchranári, ktorí migrantovi v nehostinnom teréne pomáhali. "Každý takýto výjazd konzultujeme s našim lekárom, keďže sme mali ochranné pomôcky, môžeme ísť domov. Všetko sa vydezinfikovalo, aj auto prejde dezinfekciou," priblížil Martin Makarovič. 

Stand up: Výsledky testov na koronavírus u migrantov budú známe o pár dní. Cudzinci sú naďalej umiestnení v priestoroch pre zadržaných cudzincov na hraničnom oddelení v Zboji.

Nelegálnych migrantov našli nedávno aj v návese kamióna na D1. Viac už Silvia Mračnová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy