Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najrýchlejšie prepojenie západu a východu naráža na ďalší problém, NDS zrušila tender
Zdielať na

Najrýchlejšie prepojenie západu a východu naráža na ďalší problém, NDS zrušila tender

OKRES ROŽŇAVA / Výstavba rýchlostnej cesty R2, ktorá by mala najrýchlejším spôsobom spojiť východné Slovensko so západným narazila na ďalší problém. Ako sme vás už informovali, Národná diaľničná spoločnosť (NDS) verejné obstarávanie na jej zhotoviteľa zrušila necelý týždeň pred ukončením. Preto zrejme horský priechod Soroška opäť zablokujú ľudia z okolia. Tí sa cesty dožadujú už 25 rokov, a pripomínajú, že aj oni platia dane a zaslúžia si rozvoj.

Tender na zhotoviteľa rýchlostnej cesty R2 Rožňava - Jablonov nad Turňou je teda zrušený. Členovia petičného výboru sú rozhorčení. "Sme zásadne proti tomu, považujeme to naozaj za neprofesionálne a za takú historickú udalosť," vyjadril sa Slavomír Zubriczký, starosta obce Jablonov nad Turňou. 

"Projekt nemá stavebné povolenie, tunelová časť projektu, vzhľadom na extrémne zložitú krasovú geológiu horského masívu a pre neúplnosť projekčných podkladov a úradných rozhodnutí, nesie vysoké riziko prekročenia nákladov a oneskorenia výstavby. Projekt nie je možné financovať z fondov EÚ," píše sa v stanovisku NDS. 

"Pripravujeme odvolanie voči rozhodnutiu zrušenia verejného obstarávania, pretože uvedené dôvody považujeme za neopodstatnené," vysvetlil Slavomír Zubriczký. 

Členovia petičného výboru žiadajú osobné stretnutie s ministrom dopravy, na ktorom mu plánujú potrebu rýchlostnej cesty vysvetliť. Pripravení sú však aj na organizáciu protestov. "Keď sa nám pán minister nevyjadrí do týždňa, tak plánujeme blokáciu horského priechodu Soroška. Tých blokácii bude viac, pretože táto cesta je veľmi dôležitá pre tento región, ale aj pre celé Slovensko," upozornil člen petičného výboru Pavol Burdiga. 

Ľudia na túto rýchlostnú cestu čakajú už roky. Zrušenie tendra na jej výstavbu ich opäť raz sklamalo. "Už 25 rokov sa tu nič nedeje na východe, skutočne. Myslím si, že Fico mal pravdu. Povedal, že nič. Áno, nič""My potrebujeme vybudovať cesty, aby občania, ktorí platia dane tomuto štátu, mali taktiež právo normálne žiť a rozvíjať sa," reagujú rozhorčení miestni obyvatelia. 

Podľa NDS sa však ďalšie verejné obstarávanie na zhotoviteľa tejto cesty uskutoční. "V budúcnosti sa uplatní verejná súťaž na realizáciu úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a v súlade s celospoločenskými prioritami," ubezpečila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. 

Kedy sa dočkáme dokončenia bratislavského obchvatu? Zisťoval u ministra dopravy Anton Adamčík: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy