Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bratislave prepravovali nezabezpečené auto, ktoré mohlo vyletieť na cestu. Išlo o priestupok alebo trestný čin?
Zdielať na

V Bratislave prepravovali nezabezpečené auto, ktoré mohlo vyletieť na cestu. Išlo o priestupok alebo trestný čin?

BRATISLAVA / Takzvaný ramenový nosič kontajneru prepravoval bez zabezpečenia osobné auto. Podľa prezidenta združenia odťahových a asistenčných služieb nebolo auto prispôsobené na prepravu. Pri prudkom zabrzdení mohlo vyletieť na cestu a spôsobiť tak majetkové škody, prípadne niekomu vážne ublížiť. Išlo v tomto prípade o priestupok alebo trestný čin?

Vodič ramenového nosiča kontajnerov prepravoval vozidlo, ktoré nebolo pripevnené, a tak mohlo prísť kedykoľvek k nešťastiu. "Podľa zákona musí byť vozidlo riadne upevnené, a to gurtňou o sile minimálne 2 tony s račnou, ktorá musí mať modrý štítok EÚ norma. Každé vozidlo musí byť upevnené buď cez koleso alebo úchytom za koleso a riadne stiahnuté. Za toto sa berie vodičský preukaz a vodiča posielajú na skúšky. Je to proste na hlavu postavené. /poslal foto ako to správne vyzerať má," hovorí prezident Asociácie žltý Anjel Asistance 24 Marián Ürge. 

"Pokiaľ ide o trestnoprávne hľadisko, tak samotné prevážanie vozidla týmto spôsobom nie je trestným činom. Môže však ísť o priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Iná je ale situácia, ak by sa toto motorové vozidlo uvoľnilo a spadlo na cestu, príp. iné motorové vozidlo," vysvetľuje advokát Milan Ficek.

V tomto prípade by mohlo byť začaté aj trestné stíhanie. "Na základe Vášho podnetu sa príslušný útvar bude danou vecou zaoberať," uviedla policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

V prvom rade by sa však muselo preskúmať, či ide o úmyselné konanie vodiča. "Za úmyselný trestný čin sa považuje aj čin, keď páchateľ vedel, že svojím konaním môže spôsobiť porušenie alebo ohrozenie trestného zákona," dodáva Ficek. Páchateľovi by hrozil pobyt za mrežami v závislosti od výšky spôsobenej škody. Za nosičom kontajneru by sa v aute mohlo nachádzať napríklad dieťa alebo iná chránená osoba.

"Nie je vylúčené, že by mu bol uložený taký trest, pri ktorom nie je možné ani podmienečné odsúdenie, príp. k takýmto skutkom môže dôjsť aj k usmrteniu viacerých osôb, vtedy tá sadzba je vysoká," hovorí Ficek. Pri usmrtení dvoch alebo viacerých osôb je možné uložiť páchateľovi až 12 ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy