Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hubári a turisti, majte sa na pozore. V tejto lokalite sa pohybuje viac medveďov ako inokedy
Zdielať na

Hubári a turisti, majte sa na pozore. V tejto lokalite sa pohybuje viac medveďov ako inokedy

DIVÍN / Pozornosť by mali zbystriť hubári či turisti. V jednej z lokalít Novohradu pozorujú v tomto období viac medveďov než inokedy. Šelmy sa im podarilo aj nafotiť, poľovníci sa s nimi stretli zoči-voči.

Ak sa chystáte do lesa, pred tým by ste si mali overiť, či je vstup do danej lokality bezpečný. Napríklad v lesoch nad Divínom v okrese Lučenec zaznamenali zvýšený výskyt medveďa hnedého. Informujú o tom aj na stránke obce.

"Zhustenie medveďov, teda tá intenzita je nebývalá a kontakt je viac než pravdepodobný," upozorňuje starosta obce Pavel Drugda. Poľovníkom sa ich dokonca podarilo zachytiť na fotopascu. Videli ich však aj na vlastné oči. "Ja som osobne videl tento rok v priebehu dvoch mesiacov minimálne siedmich. Boli to aj mláďatá, boli to aj pestúni," hovorí člen poľovníckeho združenia Adrián Sekula. 

Týmto upozornením nechcú ľudí od návštevy prírody odradiť, starosta ale vyzýva k väčšej opatrnosti. "Chcem dospieť k tomu, aby si ľudia dávali pozor, aby sa nestalo niečo, čo by malo obrovské následky," povedal Drugda. 

Podľa dlhoročného poľovníka má medveď z nás ľudí paniku a vždy sa nám vystúpi. Musí o nás ale vedieť. Byť ticho je v tomto prípade nebezpečné. "Milovníkovi prírody je blbé povedať, aby chodili po lese a kričali. Jasné, že nie. Mnohokrát som videl, že medveď reaguje na pohyb, na hovorené slovo, reaguje na akýkoľvek zvuk," dodáva starosta. 

Odporúčajú vyhýbať sa húštinám, najmä ak je nepriaznivý vietor a medveď vás nezacíti. "Vy sa pohybujete okolo húštiny a neviete, či je tam zaľahnutý. Môže vyštartovať skrz prekvapenie. Alebo keď nájdete medvedicu s mladými a dostanete sa medzi medvedicu a mladé. To je dá sa povedať najnebezpečnejší okamih, keď urobíte niečo také." varuje Sekula. 

Zoči-voči tejto šelme sa už obaja ocitli niekoľkokrát. "Poväčšine prípadov, keď som bol na pešo som sa pomaličky tou istou cestou, ako som ho zbadal, odsúval preč a odišiel," opisuje svoju skúsenosť starosta. 

K útoku na človeka v tejto oblasti zatiaľ nedošlo a starosta verí, že sa to ani nestane. Do lesa ale choďte vždy s rešpektom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy