Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koaličný partner Kollára trvá na tom, aby odstúpil. Ospravedlnenie vraj už nestačí
Zdielať na

Koaličný partner Kollára trvá na tom, aby odstúpil. Ospravedlnenie vraj už nestačí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kauza magisterskej práce Borisa Kollára, ktorú mal z väčšej časti okopírovať, pokračuje aj dnes. Koaličná strana Za ľudí ho totiž vyzvala, aby preto odstúpil z pozície predsedu národnej rady. Okrem toho rétoriku zmenil aj samotný Kollár. Po tom, čo sa v piatok neospravedlnil so slovami, že nemá za čo, v sobotu tak na sociálnej sieti predsa len urobil.

Každému, koho som v mojej komunikácii k téme diplomová práca za posledné 3 dni vedome či nevedome ublížil, či som sa ho dotkol alebo urazil, sa ospravedlňujem a píšem to s pokorou," vyjadril sa predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom statuse na sociálnej sieti. 

Premiér priznal, že po piatkovom vyhlásení Borisa Kollára s ním telefonoval. A vyčítal mu, že mu tam jeho ospravedlnenie chýbalo. Gestom predsedu parlamentu na sociálnej sieti to už Igor Matovič považuje za vybavené.

Strane Za ľudí to ale vôbec nestačí. "Všetci oceňujeme dnešné ranné gesto pána Kollára, priznám sa však, že nerozumiem, prečo to prišlo až teraz. Predsedníctvo strany Za ľudí trvá na tom, aby pán Kollár vyvodil osobnú zodpovednosť," vyhlásil podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. 

Matoviča mrzia odkazy cez médiá

"Mrzí ma, že strana Za ľudí dáva odkazy cez média Borisovi Kollárovi miesto toho, aby sa s ním normálne slušne stretli, rozprávali. Dva dni alebo tri dni mali priestor," reagoval Matovič. 

Aj premiér ale čaká, aký krok šéf parlamentu zvolí. "Boris Kollár je dostatočne svojprávny na to, aby vyvodil sám osobnú zodpovednosť," okomentoval to Matovič. 

"Strana SaS si počká na stredajšie rokovanie poslaneckého klubu, kde je pozvaný predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý bude odpovedať na otázky o svojej diplomovej práci poslancom NR SR za SaS," píše sa v stanovisku SaS. 

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga tiež zdôraznil, že im ide len o vyvodenie zodpovednosti Borisa Kollára, ale že vládnu koalíciu rozbiť nechcú. "My sa stále snažíme a budem stále snažiť uplatňovať rovnaký meter na všetkých," vysvetlil Šeliga. 

V tom sú ale v úplnej zhode s premiérom. "Či je niekto predsedom parlamentu alebo je niekto iba obyčajným úradníkom, alebo robotníkom, tak poďme dať na všetkých úplne rovnaký meter. Prijmeme zákon, ktorý aj spätne bude brať tituly a zoberme všetkým tituly. Ale budú to desiatky tisíc ľudí, to som si istý," odkázal Matovič. 

Na koaličnej rade sa predloží aj návrh zákona 

Návrh zákona v tejto súvislosti chce už strana Za ľudí predložiť v pondelok na rokovanie koaličnej rady. Na tej chcú riešiť aj problém s diplomovou prácou Borisa Kollára. Požiadavka a očakávanie premiéra od predsedu parlamentu je ale iná. "Vieme, samozrejme, že aj pán Gröhling o niečom takom hovoril. No myslíme si, že by to malo byť prijaté expresne," povedal Šeliga. 

"Ja som požiadal Borisa Kollára, aby on osobne sám predložil takýto návrh zákona. Myslím si, že je to dlžný ľuďom. A potom budeme vidieť, aké budú na Slovensku čistky, ako budeme odoberať tituly," poznamenal Matovič. 

"Ten prinesieme, áno. Ale keď to budeme robiť tak, ako by si to priali teraz všetci, ktorí na mňa tlačia, tak budeme musieť odobrať 200, 300 tisíc ľuďom diplomy," upozornil Kollár. 

K nekompromisnému postoju k plagiátorstvu a iným formám podvodov pri záverečných prácach, k ich odhaľovaniu a disciplinárnemu stíhaniu vyzýva aj a rada vysokých škôl.

Videli ste už poslednú epizódu relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy