Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rakúsko ruší kontroly na hraniciach so Slovenskom. Cez hraničný priechod s Českom prejdete bez obmedzení
Zdielať na

Rakúsko ruší kontroly na hraniciach so Slovenskom. Cez hraničný priechod s Českom prejdete bez obmedzení

BRATISLAVA / Tisícky ľudí vo štvrtok privítali možnosť prejsť cez česko-slovenské hranice bez akýchkoľvek obmedzení. Od polnoci sme sa totiž vrátili k pôvodnému režimu. Otvorilo sa aj posledných šesť menších hraničných priechodov, ktoré doteraz boli zavreté. Nie všade sa to však stihlo, takže mnohí sa museli ráno ešte otáčať.

Situácia na slovensko-českej hranici

Od štvrtka otvorili na Kysuciach aj dva malé hraničné priechody, ktoré boli taktiež zatarasené. A to v Klokočove a v mestskej časti Čadce-Milošovej. Samozrejme, neboli až tak využívané, ako tie veľké, pri Svrčinovci, či na Makove.

Ľudia, ktorí dnes prechádzali hraničným priechodom nad dedinou Svrčinovec, boli priam nadšení, absolútnym uvoľnením opatrení. Autá, ktoré smerovali do Česka, prešli bez zastavenia. No tie, ktoré prichádzali na Slovensko, museli zastaviť, aby policajti, či vojaci skontrolovali posádku.

Rakúsko ruší kontroly na hraniciach so Slovenskom

V stredu prišla najskôr správa o otvorení hraníc s Českou republikou a vzápätí oznámilo Rakúsko, že hranice otvára pre všetky susedné štáty s výnimkou Talianska. Hranica s Rakúskom ostáva pod kontrolou našej polície, dostaneme sa tam však už bez toho, aby sme potrebovali negatívny test na Covid-19.

Kým na česko-slovenských hraniciach je všetko v režime, aký bol pred príchodom pandémie koronavírusu, tak na slovensko-rakúskej hranici je to celkom inak. Tá je stále totiž pod kontrolou slovenskej polície.

"Všetkých nás včera potešila informácia o režime, ktorý sa zavádza na česko-slovenskej hranici a veríme tomu, že podobne to bude aj na slovensko-rakúskej hranici, prípadne na maďarsko-slovenskej hranici. Je pravda, že česká epidemiologická situácia nie je lepšia ako tá rakúska, takže my nemáme iný dôvod na to, aby sme plánovali túto hranicu," vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Klus zároveň dodal, že chcú mať predovšetkým pod kontrolou to, za akých okolností prichádzajú do našej krajiny ľudia z tretích krajín. "To je dôvod, prečo z českej strany stále prebieha kontrola na hraniciach. Je pre nás dôležité, aby sa ľudia netvárili, že prichádzajú z Česka a skutočne idú z Brazílie alebo z Ruska, či Británie, kde tá situácia nie je ešte dobrá. Toto je dôvod súčasných obmedzení," ozrejmil Klus.

"Je pre nás podstatné, aby sme nedržali jednostranný režim. Dnes môžu Slováci cestovať do Rakúska bez akýchkoľvek obmedzení, hraničné kontroly zmizli, už sa nevyžaduje ani negatívny test. No stále neumožňujeme vstup Rakúšanom na Slovensko a takisto našim občanom, ktorí v Rakúsku žijú," vyjadril sa Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy