Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zrušia obvineným sudcom väzbu? O niektorých rozhodnú vo štvrtok
Zdielať na

Zrušia obvineným sudcom väzbu? O niektorých rozhodnú vo štvrtok

BRATISLAVA / V stredu predpoludním sa vyšetrovanie v prípade "Búrka" posunulo výrazne dopredu. Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúru vypočuli zrejme posledných svedkov. Úrad Špeciálnej prokuratúry od marca vedie trestné stíhanie proti trinástim bratislavských sudcom, advokátom, aj Marianovi Kočnerovi. Advokáti tých, ktorých polícia stíha väzobne, chcú svojich klientov dostať na slobodu. O niektorých obvinených súdy rozhodnú už vo štvrtok.

Jednou z posledných svedkýň, ktorú polícia potrebovala v prípade Búrka vypočuť bola sudkyňa Mária Ondriašová. Mala priklepnúť v konkurznej žalobe pohľadávku v sume viac ako 1,6 milióna eur strane sporu, na ktorej malo záležať Marianovi Kočnerovi. Práve tento prípad prepája Kočnera a údajne úplatného sudcu Vladimíra Sklenku na ďalšieho obvineného bratislavského sudcu, Eugena Palásthyho. Ten rozhodnutie sudkyne potvrdil v odvolacom konaní. "Zastupujem Eugena Palásthyho obvineného v tejto kauze s tým, že po výsluchoch sme doručili žiadosť o prepustenie z väzby a termín nariadeného pojednávania je na zajtra na 10tu hodinu," povedala obhajkyňa Eugena Palásthyho Martina Mrázová.

Vo štvrtok ráno Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodne, či prepustí z väzby obvineného sudcu Eugena Paláshtyho a obvineného advokáta Miroslava Mojtu. Sudca údajne za potvrdenie rozsudku o miliónovej pohľadávke mal dostať od Kočnera 20-tisícový úplatok. Peniaze Kočner údajne poslal cez obvineného advokáta. Podľa obhajkye Palásthyho prokuratúra už nemá dôvod naďalej žiadať držanie jej klienta vo väzbe.

"Mám za to, že aj to obvinenie následne vieme vyvrátiť ako nedôvodné v celom rozsahu," dodáva Mrázová. 

O prepustenie z väzby stále nežiada advokát obvinenej Moniky Jankovskej. Tá podľa posledného názoru generálnej prokuratúry zrejme mohla spáchať skôr trestný čin nepriamej korupcie. Jankovskú obvinili zo zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania, za čo jej hrozia výrazne prísnejšie tresty, než len podmienka. S polemikou generálnej prokuratúry nesúhlasí advokát spoločnosti, ktorá konaním bývalej štátnej tajomníčky mala byť následne poškodená v kauze zmenky.

"Ja som presvedčený o tom, z hľadiska judikatúry Najvyššieho súdu, že v jej prípade išlo o zločin prijímania úplatku," myslí si advokát Daniel Lipšic. "Tie úvahy, že prípadne by to malo byť zneužívanie právomoci verejného činiteľa, naozaj si myslím, že bez toho, aby sme nejakým spôsobom či už pokročili  v dokazovaní alebo iným spôsobom  by mal niekto prístup k tomu a bol by schopný sa k tomu relevantne vyjadriť, nepovažujem za vhodné," uzavrel obhajca Moniky Jankovskej, Peter Erdös.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy