Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novinári z Investigatívneho centra Jána Kuciaka získali medzinárodne prestížne ocenenie
Zdielať na

Novinári z Investigatívneho centra Jána Kuciaka získali medzinárodne prestížne ocenenie

Archívna reportáž

BRATISLAVA – Investigatívne centrum Jána Kuciaka získalo vo Washingtone prestížne ocenenie World Justice Project. Novinárov Pavlu Holcovú, Evu Kubániovú a Arpáda Soltésza ocenili za výnimočnú žurnalistiku v oblasti právneho štátu. Trojica získala cenu za reportáž, ktorá súvisela s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kuršnírovej, uviedlo World Justice Project na svojej webovej stránke.

Slovenskí a českí investigatívci zhromaždili takmer 60 terabajtov údajov vrátane svedectiev očitých svedkov, údajov z mobilných telefónov a ďalších, čím nakoniec vytvoril knižnicu dôkazov - známu ako "Kočnerova knižnica". Tú zdieľali aj s ostatnými novinármi. „Keď tím katalogizoval, analyzoval a informoval o údajoch, a keďže ho iní reportéri použili na vývoj príbehov založených na dôkazoch vo viacerých obchodoch, odhalili nielen hlboko skorumpovaný a vydieraný súdny systém, ale odhalili aj páchateľov,” uvádza sa na webe World Justice Project.

Slovenské ICJK na sociálnej sieti uviedlo, že „ocenenie nepatrí len im, ale aj niekoľkým desiatkam slovenských novinárov a zahraničných dátových IT expertov z tímu Organized Crime and Corruption Reportin Project, ktorí sa podieľajú na práci v Kočnerovej knižnici. Slovenské investigatívne centrum tiež priblížilo, že finančná odmena, ktorá sa spája s ocenením, poputuje na ďalšiu prevádzku "Kočnerovej knižnice".

Cena Anthonyho Lewisa bola vytvorená za účelom oceniť novinárov z celého sveta, ktorí prispeli k zvýšeniu povedomia a k lepšiemu pochopeniu dôležitosti právneho štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy