Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Primátor Malaciek, ktorého pre korupciu zadržala NAKA, nepôjde do väzby. Bude stíhaný na slobode
Zdielať na

Primátor Malaciek, ktorého pre korupciu zadržala NAKA, nepôjde do väzby. Bude stíhaný na slobode

BRATISLAVA / Primátor Malaciek Juraj Říha a spoločník developerskej firmy Mário Longauer zostávajú stíhaní na slobode. Najvyšší súd vo štvrtok zamietol sťažnosť prokurátora a potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu.

Oboch mužov zadržala NAKA 12.mája. Podľa polície mal primátor údajne podmieňovať vydanie kolaudačného rozhodnutia bytového domu protislužbou od developera. Ten mal za to vybaviť kladné stanovisko na okresnom dopravnom inšpektoráte súvisiace s výstavbou multifunkčnej haly.

„Najvyšší súd sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu zamietol ako nedôvodnú. Senát dospel k záveru, že rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie bolo zákonné a správne,“ uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. 

Primátora Malaciek zadržala pre korupciu v rámci akcie "Staviteľ" NAKA 

Polícia v utorok 12. mája informovala, že v rámci protikorupčnej akcie Staviteľ zadržali dve osoby. „Začiatkom roka mal zástupca mesta Malacky ponúknuť cez sprostredkovateľa úplatok developerskej spoločnosti. V tomto prípade nešlo o peniaze, ale o ‚výmenný' obchod,“ informovala o pozadí prípadu polícia.

Developer podľa polície čakal na vydanie kolaudačného rozhodnutia v prípade jeho bytového domu, pričom všetky zákonom stanovené podmienky splnil. „Napriek tomu mal zástupca mesta developerovi ponúknuť bezproblémové a urýchlené kolaudačné rozhodnutie za splnenia ešte jednej podmienky. Za vydanie kladného stanoviska mal na oplátku žiadať, že developer svojím vplyvom zabezpečí na okresnom dopravnom inšpektoráte vydanie kladného stanoviska v prospech mesta Malacky v súvislosti s výstavbou multifunkčnej haly mestom,“ uviedla polícia s tým, že na vydanie takého stanoviska neboli splnené základné podmienky. V prípade dokázania viny hrozí dvojici trest 5 až 12 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy