Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bojí sa o svoj koniec? Fica rozhnevala výzva vlastných straníkov na jeho výmenu za Pellegriniho
Zdielať na

Bojí sa o svoj koniec? Fica rozhnevala výzva vlastných straníkov na jeho výmenu za Pellegriniho

BANSKÁ BYSTRICA – Poslanecký klub strany Smer-SD v zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadruje plnú podporu kandidatúre Petra Pellegriniho na post predsedu politickej strany Smer-SD.

Poslanci Smeru v Banskobystrickom kraji sa rozhodli verejne kritizovať pomery v strane. Žiadajú o čo najrýchlejšie zvolanie snemu a volajú po výmene na tých najvyšších miestach. Strana podľa nich potrebuje nový vietor a nepáčia sa im kauzy z nedávnej minulosti spájané so Smerom. "Na druhú stranu sa aj zbaviť záťaže spojenej s kauzami jednoltivcov," vyjadrila sa predsedníčka poslaneckého klubu Smeru BBSK Božena Kováčová.

"My už dlhodobo upozorňujeme na veci, ktoré by sa mali začať robiť inak v tejto politickej strane," povedal poslanec Smer-SD BBSK Roman Malatinec.Netreba vraj dlho čakať a snem zvolať hneď, ako odznie pandémia. V novom lídrovi majú jasno. "Budúcnosť vidíme jedine v spojení s Petrom Pellegrinim, ktorý sa stal prirodzeným lídrom sociálnej demokracie na Slovensku," netajila Kováčová.

Pokiaľ by nedošlo k zmenám a nebude vymenený predseda strany, svoju ďalšiu budúcnosť už v Smere nevidia. "Ak nebude vymenený predseda strany Smer a Pellegrini odíde a založí novú stranu, tak my ideme s ním," prezradila Kováčová. Na stanovisko poslancov BBSK písomne zareagoval aj samotný Peter Pellegrini. Privítal, že politika zodpovednej zmeny oslovila regionálne štruktúry ako aj ľudí mimo strany.

Fico napísal spolustraníkom kritický list, reagoval aj Pellegrini

Televízia JOJ sa už v pondelok snažila zastihnúť Roberta Fica, ten je ale ospravedlnený z rokovania Národnej rady. Redakcia spravodajstva má k dispozícii list, ktorý Robert Fico poslal podpredsedom strany a poslancom v Národnej rade. "Vzhľadom na moju práceneschopnosť sa nemôžem zúčastniť na rokovaní NR SR a reagovať na posledné udalosti. Je mi ľúto, že sa stáva tradíciou využívať moju neprítomnosť na oslabovanie postavenia Smeru-SD v mene osobných politických ambícií," napísal na úvod listu Fico. "Ako predseda Smeru-SD, ktorý vám všetkým 20 rokov vytvára úspešný priestor na politickú prácu a napĺňanie aj tých najvyšších politických ambícií, vás dôrazne žiadam, aby ste sa zdržali akýchkoľvek verejných vyhlásení o vnútornom živote našej strany," dodal Fico. 

Na list zareagoval aj expremiér Peter Pellegrini. "List pána predsedu len potvrdzuje, že jeho a moje videnie politického sveta a budúcnosti sa značne rozchádzajú. Odmietam snahu umlčať čoraz intenzívnejšie kritické hlasy, ktoré sa vnútri strany ozývajú a nepovažujem vyjadrenie iného názoru za hlboké poškodzovanie záujmov Smeru. Zároveň pripomínam, že neoddeliteľnou súčasťou sociálnej demokracie je jasný postoj proti fašizmu a nespolupráca so subjektmi, ktoré túto politiku presadzujú," uviedol Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy