Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Do hlavného mesta sa vrátia prízemné mrazy. Meteorológovia vydali viaceré výstrahy
Zdielať na

Do hlavného mesta sa vrátia prízemné mrazy. Meteorológovia vydali viaceré výstrahy

BRATISLAVA / Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môžeme očakávať ochladenie a veterné počasie. Meteorológovia vydali výstrahy pred silným vetrom, nízke teploty prinesú dokonca aj prízemné mrazy.

V utorok bude podľa meteorológov oblačno až zamračené, no postupne by sa mala oblačnosť zmenšovať. Vyskytnú sa ojedinele prehánky alebo dážď, od stredných polôh sneženie. Ochladí sa a bude veterno. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

​SHMÚ vydal na utorok výstrahy prvého stupňa pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Konkrétne v Banskobystrickom kraji platí výstraha pred silným vetrom na horách do 10:00, v Košickom pred vetrom do 14:00, v Prešovskom kraji pred vetrom a vetrom na horách do 14:00 a v Žilinskom kraji platí výstraha pred vetrom na horách do 10:00. 

V Bratislave dokonca predpokladajú prízemné mrazy. Výstraha prvého stupňa platí v stredu v skorých ranných hodinách od 01:00 do 06:00. Výrazne sa ochladí najmä v severnej časti Slovenska, a najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji. 

Najvyššia denná teplota bude v utorok 12 až 17 stupňov Celzia, v severnej polovici 7 až 12 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo -1 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 4 až 10 m/s, na juhovýchode spočiatku do 12 m/s (15 až 35, 45 km/h), v nárazoch 15 až 22 m/s (55 až 75 km/h). Popoludní bude vietor postupne slabnúť. Meteorológovia predpokladajú, že v utorok napadne do zrážok do 2 mm zrážok.

Hasiči sa veru nenudili 

V súvislosti so silným vetrom, ktorý zasiahol územie Slovenskej republiky, vykonali hasiči len od pondelkového popoludnia do utorkového rána 60 výjazdov. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, najčastejšie zasahovali v Bratislavskom kraji, kde mali 23 výjazdov.

Podobná situácia bola v Trnavskom kraji, kde zasahovali 15-krát. Hasiči v ostatných krajoch zaznamenali od 2 - 7 výjazdov. Najčastejšie pomáhali pri popadaných a nalomených stromoch, a to až v 79 percentách prípadov. Zvyšných 21 percent tvorili uvoľnené strechy či billboardy.

Prosby poľnohospodárov a farmárov na Slovensku boli zrejme vyslyšané. Podľa kalendára prichádzajú "traja zmrznutí" - Pankrác, Servác a Bonifác. Viac už Anton Adamčík: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy