Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koronavírus na Slovensku: Zariadenie pre seniorov v Martine prišlo už o štvrtého klienta
Zdielať na

Koronavírus na Slovensku: Zariadenie pre seniorov v Martine prišlo už o štvrtého klienta

MARTIN / Súkromné zariadenie pre seniorov v Martine prišlo už o štvrtého klienta, u ktorého bol pred dvoma týždňami potvrdený koronavírus. 89-ročná seniorka, ktorá bola v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti, zomrela v noci zo štvrtka na piatok.

V zariadení pre seniorov prepukla nákaza potom, čo bola na koronavírus pozitívne testovaná jedna zo zamestnankýň. Prvého do nemocnice previezli na veľkú noc 78-ročného klienta zariadenia."Išlo o urosepsu, on nemal teplotu ani nekašľal, nemal príznaky," priblížila riaditeľka domu sv. Martina. 

Jeho test bol ale na Covid-19 pozitívny. Následne sa v zariadení rozbehlo veľké testovanie, výsledky boli hrozivé. Pozitívny test malo 11 zo 16 zamestnancov a dovedna 25 klientov.

"U niektorých sa objavili príznaky ako teplota či pokašlávanie," upresnil regionálny hygienik Tibor Záborský.  "Doposiaľ sme mali hospitalizovaných 11 klientov, išlo o dvoch zamestnancov a deviatich klientov," uviedla hovorkyňa UNM Martin Katarína Kapustová. 

Prvé úmrtie 73-ročnej seniorky zaznamenala nemocnica minulý týždeň v sobotu, o tri dni neskôr zomrela aj 90-ročná klientka a 83-ročný klient Domu sv. Martina. Do smutnej štatistiky najnovšie pribudla aj 89-ročná seniorka, ktorá bola na jednotke intenzívnej starostlivosti a jej stav bol kritický.

"Jednalo sa o ľudí s vyšším vekom, ktorí mali pridružené chronické ochorenia, takže boli rizikovou skupinou," vysvetlila hovorkyňa nemocnice. 

V nemocnici boli hospitalizované aj dve opatrovateľky, ktoré mali pozitívny test na Covid-19, obidve už ale boli prepustené do domáceho liečenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy