Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenské opatrovateľky sú zúfalé. Na hraniciach nestačí ani negatívny test na koronavírus
Zdielať na

Slovenské opatrovateľky sú zúfalé. Na hraniciach nestačí ani negatívny test na koronavírus

BRATISLAVA / Slovenské opatrovateľky sú už zúfalé. Tvrdia, že aj keď majú negatívny test na koronavírus, cez naše hranice prejdú jedine tak, že musia ísť do karantény. V nedeľu sa preto zhromaždili na slovensko-rakúskej hranici. Podľa ministra vnútra sa takýmto zhromažďovaním v aktuálnej situácii samé vystavujú riziku nákazy. Zjednodušiť režim na hraniciach by mohli zmeny, ktoré už chystá hlavný hygienik predložiť na najbližšie zasadnutie krízového štábu.

"Momentálne je v platnosti opatrenie, ktoré hovorí, že všetci , ktorí sa vracajú na Slovensko, okrem stanovených výnimiek, sú povinní ísť do štátnej karantény" vysvetlili minister vnútra Roman Mikulec. "Ale tá obeť prináša zase zároveň výsledky," skonštatoval predseda vlády Igor Matovič. 

"Považujem za nelogické, ak k vám prídem a ukážem vám test EÚ, aby sa na Slovensku neakceptoval a napriek tomu, aby ľudia boli poslaní do štátnej karantény," argumentuje zástupkyňa opatrovateliek Bibiana Kudziová. 

Slovenské opatrovateľky, ktoré zaraďujú medzi tzv. pendlerov, si v nedeľu prišli vyjadriť podporu na slovensko-rakúske hranice. Na hraničnom prechode Berg ich medzi sebou delilo len niekoľko desiatok metrov.

"Vracajú ich naspäť, teda buď do štátnej karantény, alebo naspať," priblížila zdravotná sestra Ivana Temešiová. Táto žena je jedna z mnohých pendlerov, pracuje ako zdravotná sestra v domove dôchodcov vo Viedni. Už mesiac čerpá nútene dovolenku. Mnohé sa totiž boja do práce vycestovať, pretože hrozí, že za hranicami aj zostanú. "Bez detí, bez rodiny," obáva sa Ivana Temešiová. 

 "Finančne sa to dotklo a napríklad tá pani nemá momentálne žiadnu opatrovateľku, striedajú sa u nej známy, lebo tam nemá kto ísť," uviedla opatrovateľka Eva Petríková. "V službe chodím ku pacientom oblečená ako v skafandri, ktorí ani nie sú pozitívni, Takto chodíme, takto sa chránime, kontrolujú nás zakaždým, keď vyjdem z izby, aby som ukázala aj nechty ako malé dieťa. Tiež si teraz čerpám dovolenku," poznamenala jedna zo sestier Simona. 

Tieto ženy svorne tvrdia, že v práci dodržiavajú veľmi prísne opatrenia, kedže sa starajú o seniorov. Riziko nákazy vidia skôr v štátnej karanténe. "Potom ma dajú do autobusu, kde bude 40 ľudí, možno 5 ľudí nakazených, ja budem negatívna, čo sa mi môže stať? Jedine sa nakaziť," upozornila opatrovateľka Mária Šošovicová. 

Chystajú už zmeny 

V čase, keď sa rozhodovalo o opatreniach vo vzťahu k pendlerom či zdravotníckemu personálu zo zahraničia, vývoj ochorenia COVID-19 v okolitých krajinách nebol priaznivý. Epidemiologická situácia v okolitých krajinách je však v posledné dni priaznivá.

Vo vzťahu k pendlerom preto hlavný hygienik Ján Mikas chystá zmeny. "ÚVZ sleduje situáciu veľmi pozorne a akonáhle to dovolí situácia, my určite zvážime tie opatrenia, aby sa zmiernili," ubezpečil Roman Mikulec. 

"Konečná podoba postupného zmierňovania opatrení vo vzťahu k pendlerom a repatriantom bude ale známa až po diskusii a schválení Ústredným krízovým štábom," informovala hovorkyňa ÚVZ SR Dáša Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy