Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalší problém na hraniciach. Rodičov púšťajú, no s deťmi sa k lekárovi nedostanete
Zdielať na

Ďalší problém na hraniciach. Rodičov púšťajú, no s deťmi sa k lekárovi nedostanete

BRATISLAVA / Po tom, čo ústredný krízový štáb sprísnil opatrenia pre pendlerov, ich sťažnosti pribúdajú. Slováci v maďarskom alebo rakúskom pohraničí totiž nemôžu prekročiť hranice aj s deťmi. Mamičky sa nevedia dostať s bábätkami na očkovania a dlhodobo choré deti do nemocnice. Objavili sa prípady, keď boli deti ukryté v kufri auta.

"Ďakovala som tomu, že som tu v Maďarsku, a že tu môžem byť, lebo keď vlastní ľudia vás nepustia s dieťaťom k lekárke, tak to je veľmi smutné," poznamenala obyvateľka Rajky Karin Fassingerová. "To je niečo, čo zvyšuje stres a je to ešte ako keby zosilnené tým, že nie je vždy úplne jasné, ktoré nariadenie platí, na ktorom prechode," reagoval Martin, obyvateľ Kittsee. 

Rodičia žijúci v maďarskej Rajke alebo v rakúskom Kittsee tvrdia, že to zažili na vlastnej koži. So svojim dieťaťom sa vybrali na ošetrenie na Slovensko, s dokladom od lekára. Na hranici ich ale zastavili policajti so slovami - vás môžme pustiť, vaše deti nie.

Pritom za hranicami do 30 kilometrov v Maďarsku aj v Rakúsku žije niekoľko stoviek mladých slovenských rodín. So slzami v očiach sa musela domov vrátiť aj Slovenska žijúca v Kittsee. "Mali normálne lekárske potvrdenie. Bolo proste potvrdené o tom, že majú ísť na lekárskej vyšetrenie, ktoré je dôležité," priblížil Martin. 

5-ročnému dievčatku v Rajke ešte stihli zoperovať zlomeninu na Kramároch, stehy už ale vybrať nemal kto. "Tak sme sa snažili, aby sa na to pozreli tu v Rajke v zdravotnom stredisku, kde nás odmietli. Takže naše deti nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti napriek tomu, že si platíme zdravotné poistenie, dane, odvody na Slovensku," zhodnotila obyvateľka Rajky Julia Tureková. 



A problém je aj vybratie e-receptu, čo v Maďarsku možné nie je. "V prípade, že ide o akútne situácie, za čo možno očkovanie považovať, rezort v tomto prípade udeľuje výnimku. Všetky podnety zbierame, plánujeme k tomu pristúpiť komplexne a prijať potrebné opatrenia pre ich efektívne využite v praxi. Nateraz je potrebné požiadať ministerstvo o výnimku na adresu vynimky@health.gov.sk," odporučila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Vyplavil sa ale aj ďalší problém

Po prvom uvoľnení opatrení u nás sa mnohí ľudia spoza hraníc môžu vrátiť do práce. Deti ale nemajú kde nechať. Chcú si ich preto brať zo sebou. Tiež to nie je možné. Aj preto je už v obehu ďalšia petícia."Je to taká situácia, že aj keď si chce človek zarobiť peniaze, tak nemôže," uviedla Michaela Mošovská z Rajky. 

"My musíme tieto veci dôsledne preverovať a riešiť, lebo je veľa prípadov, kedy špekulatívne rodiny skrývajú deti do kufra," vysvetlil Robert Gucký z Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR. "Nedá sa to opatrenie urobiť a ušiť úplne na mieru pre všetkých," argumentoval minister vnútra Roman Mikulec. 

Člen ústredného krízového štábu Peter Visolajský priznáva, že prijaté opatrenia v praxi vyplavujú aj veľa problémov. Tvrdí ale, že otázkou pendlerov sa budú ešte zaoberať a rovnako chcú riešiť aj výnimky pre možnosť poskytnutia zdravotnej starostlivosti slovenským deťom žijúcim do 30 km za hranicami. "Budeme sa to snažiť trošku aj sprocesovať tak nejako systémovo. Takže robíme na tom, ale treba si uvedomiť, že sme celosvetovo vo vážnej situácii, a že tieto opatrenia nie sú zbytočné," uzavrel Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy