Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Internet zaplavili správy o Kimovej smrti. Niektorí predpokladajú kómu či komplikácie pri operácii
Zdielať na

Internet zaplavili správy o Kimovej smrti. Niektorí predpokladajú kómu či komplikácie pri operácii

BRATISLAVA / Viaceré internetové portály začali špekulovať o smrti severokórejského diktátora Kim Čong-una, ktorý sa už dlhšie neukázal na verejnosti. Iní spochybňujú jeho zdravie v kontexte Kimovej nedávnej operácii srdca. Informácia sa ale v tomto momente nedá vierohodne overiť.

Severokórejský vodca sa od 11. apríla neobjavil na verejnosti a jeho neprítomnosť na oslavách Dňa Slnka 15. apríla vyvolala špekulácie o jeho zdraví, píše britský Mirror. Ide pritom o najdôležitejší sviatok KĽDR, pri príležitosti ktorého sa oslavujú narodeniny už zosnulého Kimovho starého otca a zakladateľa režimu Kim Ir-sena.

​Viceprezidentka hongkongskej satelitnej televízie HKSTV podľa Daily Mail uviedla, že severokórejský líder je mŕtvy, odvolávajúc sa na „veľmi solídny zdroj“. Shijian Xingzou túto informáciu uviedla na čínskej sociálnej sieti Weibo

Japonský týždenník Shukan Gendai zase tvrdí, že sa Kim Čong-un momentálne nachádza vo "vegetatívnom stave" po tom, čo začiatkom tohto mesiaca podstúpil operáciu srdca. Niektoré informácie hovoria o tom, že sa operácia pokazila.

Juhokórejský magazín Monthly Chosun informoval o zdroji, podľa ktorého je severokórejský vodca v kóme. "Ide o kómu. V skutočnosti jeho stav vyhodnotili ako nemožný zotaviť sa," konštatuje zdroj.

Podľa spravodajskej agentúry Reuters Čína vyslala do Pchjongjangu tím lekárskych odborníkov ku severokórejskému vodcovi. Agentúra sa odvoláva na troch ľudí oboznámených so situáciou.

Avšak podľa spravodajského portálu 38North, ktorý sa odvoláva na satelitné snímky, sa 250 metrov dlhý vlak patriaci diktátorovi vo štvrtok objavil neďaleko jeho prázdninového sídla Wonsan.

V tomto okamihu, pokým nebude k dispozícii oficiálna správa od KCNA alebo iných štátnych médií, neexistuje spôsob, ako overiť, či je Kim Čong-un nažive alebo mŕtvy.

Pozrite si aj jedno z propagandistických videí Kim Čong-una: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy