Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koronavírus ohrozuje slovenské poľnohospodárstvo, niektorých farmárov čakajú náročné mesiace
Zdielať na

Koronavírus ohrozuje slovenské poľnohospodárstvo, niektorých farmárov čakajú náročné mesiace

VYŠNÝ HRUŠOV / Slovenských poľnohospodárov čakajú tri náročné mesiace. Pred hlavnou letnou sezónou, keď je najviac práce, totiž zostali mnohí ich pracovníci za zatvorenými hranicami. Tisícky Ukrajincov sa pre pandémiu koronavírusu nemôžu na Slovensko vrátiť, takže budú chýbať najmä na východe. Pestovateľ na západnom Slovensku však hovorí o návale našich záujemcov.

Situáciu potvrdil aj jeden z poľnohospodárov, ten hovorí, že zamestnanci z Ukrajiny mu chýbajú. "Hlavne nám budú chýbať v čase hlavných letných prác, to znamená prípravy krmovín v mesiacoch máj, jún a júl," skonštatoval Peter Nízky, konateľ spoločnosti Rotax - Arch. 

Štyria ukrajinskí zamestnanci asi pred mesiacom odišli za svojim rodinami. Malo to byť iba na pár dní. "Ale medzitým sa stala taká skutočnosť, že sa zatvorili hranice a nevedia sa dostať späť k nám do práce," vysvetlil Peter Nízky. 

V rámci pracovného cyklu to spoločnosti spôsobuje výpadky, ich prácu si medzi sebou delia slovenskí kolegovia. "Ale chcem im odkázať, lebo aj na Ukrajine to pozerajú, aby počítali s tým, že mi s nimi počítame a chcem ich ďalej zamestnať," odkázal Peter Nízky. 

Na Slovensku pracovalo ešte začiatkom tohto roka takmer 80 tisíc cudzincov, z tohto vyše 22 tisíc Ukrajincov. Požiadavky na úradoch práce na pozíciu pracovníkov živočíšnej a rastlinnej výroby sú už dlhodobo. "Mladí nejavia záujem o túto prácu, všetci odchádzajú za jednoduchším a ľahším životom do veľkých miest, do automobilového priemyslu. Ľudia musia mať cit k tomu celému, aby prišli do poľnohospodárstva a ktorí sem prídu a zistia, o čom to je, už nikto odtiaľ nechce odísť," uviedol Peter Nízky. 

Na západe o pracovníkov núdzu nemajú 

V skleníkoch o pracovníkov núdzu nemajú, prichádzajú sem pracovať ľudia, ktorí nikdy v poľnohospodárstve nerobili. Ako sme sa dozvedeli, o túto prácu majú záujem nielen starší, ale aj mladí. "Desať telefonátov denne minimálne mám. Už nemám kapacity, aby som prijal toľkých ľudí," priblížil vedúci prevádzky v Dunajskej Strede Marek Zmajkovič. "Taxikári, rôzni šoféri, kuchár, čašník, krupierky sa nám ozvali," potvrdil aj majiteľ skleníkov v Dunajskej Strede Zsolt Bindicz. 

Práca sa im páči, je ľahšia ako práca s ľuďmi a mnohým vyhovuje aj stabilná pracovná doba."Uvažujem, že tu zostanem a už nebudem robiť čašníčku," reagovala jedna zo zamestnankýň. "Lepšie robiť sa paradajkami ako s kábelmi," pridala sa druhá. 

Oslovili sme aj veľko pestovateľa zeleniny v okrese Senec. "My ideme v pohode. Čo sa týka ľudí, ktorí k nám neprišli napríklad z Ukrajiny, tak sa nám ich darí nahrádzať ľuďmi, ktorí sú v dispozícii na trhu práce, s ktorým sme nerátali," odpovedal veľkopestovateľ zo Senca Juraj Mačaj. 

"Mohli by prísť pracovať aj vrámci brigád do poľnohospodárstva, a keď sa osvedčia, a keď sa im táto práca zapáči, tak určite poľnohospodári ich privítajú aj do trvalého pracovného pomeru," zhodnotila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. "Je to teraz z núdze cnosť, ale dúfam, že mnohí ľudia u nás zostanú," uzavrel Zsolt Bindicz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy