Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotníkom dodali tisíc ochranných masiek na viacnásobné použitie. Vyrobené sú z masky na šnorchlovanie
Zdielať na

Zdravotníkom dodali tisíc ochranných masiek na viacnásobné použitie. Vyrobené sú z masky na šnorchlovanie

SLOVENSKO A ČESKO / Z masiek na šnorchlovanie vyrobili účinné celotvárové ochranné masky pre zdravotníkov. V boji proti koronavírusu venujú slovenská J&T a český EPH ďalší unikátny dar. Lekárom a záchranárom dodajú do oboch krajín spolu 1 000 takýchto masiek. Kým jednorazové respirátory môžu lekári po službe zahodiť, tieto vydržia až dva týždne. Potom stačí vymeniť filter.

Pôvodne to bola maska na šnorchlovanie, dnes môže chrániť záchranárov a lekárov v prvej línii. "Je to brilantne jednoduchý produkt, pretože šnorchel bol nahradený nadstavcom vyrobeným na 3D tlačiarni, ku ktorému sa podarilo zohnať filtre kategórie P3R, čo je v podstate FFP3," vysvetlil Peter Herman, vedúci lekár RZP. Jedna maska chráni celú tvár a nahradzuje okuliare, respirátor prekrytý ochranným rúškom a štít. "Filter je možné resterilizovať 24-krát a mal by vydržať približne dva týždne," povedal Herman.


Pri výpočte, že za jeden deň potrebuje lekár minimálne 3 respirátory, za dva týždne je to až 42 kusov. Presne na tento čas vystačí aj táto maska s jedným filtrom. "Tým, že je možné nahradiť len tento filter, maska je opakovane použiteľná. Je možné ju dezinfikovať, a tak táto maska môže počas svojej životnosti nahradiť tisíce respirátorov," hovorca J&T Maroš Sýkora.


Tieto celotvárové masky vyvinuli vedci Českého vysokého učení technického v Prahe. "Majitelia J&T na to zareagovali, že by to mohlo byť užitočné aj pre lekárov na Slovensku. V Čechách to v nemocniciach, v ambulanciách lekári už bežne používajú," dodal Sýkora. Firmy darujú 500 kusov pre Slovenskú a 500 pre Českú republiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy