Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Akcia NAKA dobytkár: Bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Kožuch ide do väzby
Zdielať na

Akcia NAKA dobytkár: Bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Kožuch ide do väzby

BANSKÁ BYSTRICA / Hoci je víkend, na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa pracuje aj v sobotu. Sudca pre prípravné konanie rozhodoval o obvinených, ktorých zadržali príslušníci NAKA počas razie Dobytkár. Pre bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha a finančníka Martina Kvietika žiadal prokurátor väzbu.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu pracoviska v Banskej Bystrici v sobotu rozhodol o vzatí do väzby bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha a finančníka Martina Kvietika, ktorí sú obvinení z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom.

Výška úplatkov mala podľa polície dosiahnuť takmer 1 milión eur. Úplatky za pridelenie dotácií sa mali diať na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, cez ktorá ročne rozdelí medzi slovenských farmárov trištvrte miliardy eur. 

Ako informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, dôvodom kolúznej väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov. „Sudca u obvineného Martina K. neprijal sľub ani nenariadil dohľad probačného a mediačného úradníka. Rovnako sudca neprijal ani peňažnú záruku vo výške 100-tisíc eur ponúkanú inou osobou. U obvineného Juraja K. neprijal sľub ani nenariadil dohľad probačného a mediačného úradníka,“ doplnila hovorkyňa s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné, keďže obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

„Celková výška prijatých úplatkov zo strany obvinených J. K. a M. K. predstavuje sumu vo výške 924-tisíc eur,“ uviedla na sociálnej sieti polícia vo štvrtok 23. apríla po ich obvinení. Vo väzbe už pritom začiatkom apríla skončil bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika aj vysoký úradník na ministrerstve pôdohospodárstva Marek Kodada.

Martin Kvietik podľa medializovaných informácií pôsobil vo finančnej skupine Slavia Capital. Skupina vo svojom vyhlásení reagovala, že jej bývalý štatutárny zástupca v jej orgánoch nepôsobí niekoľko rokov. „V súvislosti s aktuálnym vyšetrovaním prípadu „Dobytkár“ Slavia Capital konštatuje, že nikdy nemala žiaden vzťah s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou ani nežiadala o žiadne eurofondy alebo dotácie,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré zaslala marketingová manažérka skupiny Patrícia Packová. Dodala, že Slavia Capital je pripravená poskytnúť štátnym orgánom akúkoľvek súčinnosť.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie „Dobytkár“ opakovane počas marca a apríla vykonávala zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia PPA. V rámci akcií policajti zaistili hotovosť minimálne 100-tisíc eur a veci rôznej povahy v hodnote najmenej 800-tisíc eur, najmä umelecké diela, súvisiace s vyšetrovanou trestnou činnosťou. Celkovo päť obvinených osôb vzali zatiaľ súdy do väzby.

Viac o prípade sa dozviete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy