Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obstarávania na rezorte vnútra: Machinácie pri 2,5 mil. zákazkách preverí najvyšší súd
Zdielať na

Obstarávania na rezorte vnútra: Machinácie pri 2,5 mil. zákazkách preverí najvyšší súd

O machináciách pri verejnom obstarávaní pre ministerstvo vnútra už rozhodoval ŠTS:

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR by sa na verejnom zasadnutí naplánovanom na štvrtok 30. apríla mal zaoberať kauzou machinácií pri verejných obstarávaniach pre ministerstvo vnútra. Za machinácie pri verejnom obstarávaní pre ministerstvo vnútra neprávoplatne odsúdili bývalého vedúceho oddelenia rezortu Ľuboslava D. a nitrianskeho podnikateľa Pavla Ž.

Nepodmienečné tresty odňatia slobody na šesť rokov pre bývalého vedúceho oddelenia na ministerstve vnútra Ľuboslava D. a päť rokov pre nitrianskeho podnikateľa Pavla Ž. uložil v tomto prípade senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vo februári 2019. Okrem trestov odňatia slobody senát uložil obom aj peňažný trest 20-tisíc eur a bývalému ministerskému pracovníkovi aj zákaz činnosti vo verejnej správe na päť rokov.

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci žalovala päť osôb. Ľuboslav D. bol vedúci oddelenia materiálno-technického zabezpečenia sekcie ekonomiky na Ministerstve vnútra SR. Obžaloba mu kládla za vinu pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní v súbehu so zneužívaním právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Pavol Ž. bol podnikateľom v Nitre a pôsobil ako konateľ spoločnosti s r.o. Petris Slovakia. Podľa obžaloby spáchal pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní v súbehu s pokračovacím zločinom podplácania. Ďalšími obžalovanými bola podnikateľka z obce Zbehy, manželka Ľuboslava D. a jej otec. Trio spolu s Pavlom Ž. podľa obžaloby spáchalo obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Všetci obžalovaní počas súdneho procesu vyhlásili, že sú nevinní a odmietli vypovedať.

Podľa obžaloby Ľuboslav D. po dohode s Pavlom Ž. od začiatku roku 2009 do 22. marca 2011 zorganizovali 142 verejných obstarávaní, ktorých predmetom boli rôzne veci a služby pre rezort vnútra. Za to, že zákazky dostali nimi vybrané firmy Ľuboslav D. dostal od Pavla Ž. formou províznych faktúr úplatok najmenej 239-tisíc eur. Žalobca vyčíslil, že v inkriminovanom období dosiahli zákazky hodnotu najmenej 2,5 milióna eur.

Senát ŠTS vykonal vo veci rozsiahle dokazovanie, ktoré potvrdilo, že Ľuboslav D. a Pavol Ž. urobili machinácie v 142 prípadoch. Nepreukázalo sa však, že Pavol Ž. podplácal Ľuboslava D. Súd uznal vinu iba u Ľuboslava D. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a za zneužitie právomoci verejného činiteľa, a u Pavla Ž. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní. Ostatných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil. Prokurátorka následne proti rozhodnutiu podala odvolanie.

Kočnerovi sudcovia: Mala zasahovať do nezávislosti súdu, Sklenka mal potom vydávať rozsudky v mene republiky. Viac už Rasťo Striško: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy