Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dvojnásobný zásah NAKA z prostredia PPA. Korupcia s agrodotáciami a falošné podpisy
Zdielať na

Dvojnásobný zásah NAKA z prostredia PPA. Korupcia s agrodotáciami a falošné podpisy

SLOVENSKO/DUNAJSKÁ STREDA / NAKA pokračuje v akcií "Dobytkár" z prostredia pôdohospodárskej platobnej agentúry. Už v marci zadržala prvé osoby a okrem nich aj finančnú hotovosť a umelecké diela. Väzobne stíhaní sú aj bývalí vysokopostavení funkcionári PPA. Druhý zásah sa týka podpisu na nenávratný príspevok v hodnote 15 000.

Polícia aj vo štvrtok zasahovala v súvislosti s megakorupčnou akciou spojenou s agrodotáciami s názvom "Dobytkár" pri ktorej zadržala 9 osôb. Akcia súvisí s vyšetrovaním trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. "Celková výška poskytnutých úplatkov predstavuje sumu vo výške takmer 1 milión 466 tisíc Eur. V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," povedal policajný hovorca Michal Slivka.

Bývalého výkonného riaditeľa pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomíra Partiku prekvapili elitní policajti v jeho vile začiatkom mesiaca. O jeho podozrení z korupcie sa vedelo už v roku 2016. Vtedy ho ešte bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná odvolala z postu. S kolegami mali ako úplatok brať percentá z dotácií.  Spolu s ním obvinili aj exšéfa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Mareka Kodadu. 

Prokurátor žiadal pre oboch bývalých funkcionárov kolúznu väzbu.Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici  rozhodoval o väzbe pre dvojicu bývalých funkcionárov spájaných s rezortom pôdohospodárstva. Nakoniec u nich padlo obvinenie. "Existuje obava, že by pôsobili na ďalších obvinených a svedkov a marili vyšetrovanie," povedal prokurátor. Rozhodnutie preto nie je právoplátné a prípadom sa ďalej zaoberá Najvyšší súd.

NAKA dnes zasahovala aj v Dunajskej Strede. Tento  prípad má taktiež súvislosť s PPA. Jednalo sa o nenávratný finančný príspevok za zabezpečenie podpisu z novembra 2018. Vyšetrovateľ obvinil tri osoby  a dve  právnicke osoby. Teraz im hrozí trest v rozpätí 2-3  roky. "Týkala sa projektu vytvorenia krátkeho obchodného reťazca v oblasti spracovania a predaja výrobkov špeciálnej rastlinnej výroby, v rámci programu rozvoja slovenského vidieka na roky 2014 až 2020," udáva polícia na svojom facebookovom profile.

"Spoločnosti mala podať pomocnú ruku osoba, konajúca za inú firmu. Počas telefonátu v auguste minulého roku odznela ponuka zabezpečenia podpisu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, o ktorý spoločnosť žiadala. Za úplatok 15-tisíc eur mala zabezpečiť jej podpis oprávnenou osobou konať a rozhodovať v mene PPA," dopĺňa.  Teraz im hrozí trest v rozpätí 2-3 rokov.

Takto vyzeral prvý zásah NAKA : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy