Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dva roky po vražde Jána Kuciaka: Ako vražda novinára zmenila Slovensko
Zdielať na

Dva roky po vražde Jána Kuciaka: Ako vražda novinára zmenila Slovensko

BRATISLAVA / Prešli už dva roky odkedy Slovenskom otriasla udalosť, ktorá dostala do ulíc tisícky ľudí a spôsobila zemetrasenie na politickej scéne, ale aj v súdnictve. 21. februára 2018 zavraždili novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Ich telá našli o niekoľko dní neskôr, 26. februára. Prvýkrát hovorila o čase smrti Martinina mama Zlatica Kušnírová.

26.2. 2018  - V pondelok, 26. febuára 2018, polícia zverejnila správu o dvoch mŕtvych v dome vo Veľkej Mači. Neskôr sa ukázalo, že ide o novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Vtedajší policajný prezident na tlačovej konferencii informoval, že smrť novinára mohla súvisieť s jeho prácou. Najskôr sa hovorilo o talianskej mafii Ndrangheta. Práve posledný článok Jána Kuciaka súvisel s touto skupinou. 

​Robert Fico v ten deň na úrade vlády položil na stôl milión eur ako odmenu za informácie, ktoré by mohli pomôcť s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka. Generálny prokurátor na svojej tlačovej konferencii uviedol, "že rozpúta peklo", ak smrť novinára súvisí s jeho prácou.

27.2.2018Deň po vražde vypočuli na polícii Ladislava Bašternáka ako aj Mariana Kočnera. Ten sa v minulosti vyhrážal Jánovi Kuciakovi, že začne hľadať informácie na neho aj na jeho rodinu. Kočnerovi sa nepáčilo, že Ján Kuciak vedel o jeho obchodovaní príliš veľa. 

Jednou z verzií vyšetrovania v prvých dňoch po vražde bola aj talianska mafia. 

28.2.2018 - V stredu o polnoci vyšiel na portáli aktuality.sk aj na ďalších slovenských spravodajských weboch nedokončený článok Jána Kuciaka. Vtedajší minister kultúry Marek Maďarič podal demisiu. Zo svojich funkcií odstúpili aj Mária Trošková a Viliam Jasaň. Trošková bola štátnou radkyňou Roberta Fica. Neskôr sa prevalili aj jej kontakty s Talianom Antoniom Vadalom, o ktorom Ján Kuciak písal. Jasaň pôsobil ako šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády.

Na tlačovej konferencii hovoril policajný prezident Pavol Gašpar o "feťáckej stope". Česká novinárka Pavla Holcová, s ktorou Ján Kuciak spolupracoval na Panama Papers, dostala policajnú ochranu. 

Nedokončený článok vyšiel o polnoci na portáli aktuality.sk, ale aj na ďalších slovenských spravodajských portáloch.

1.3.2018 - Polícia spravila raziu u Antonina Vadalu. Poslankyňa Lucia Nicholsonová uverejnila informáciu, že ľudia z Finančnej správy dovolenkovali s Vadalovcami. Konkrétne išlo o Danu Meager, ktorá bola štátnou tajomníčkou ministerstva a nominantkou Slovenskej národnej strany. 

Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová sa vyjadrila, že chce, aby smrť jej dcéry vyšetrovala nezávislá polícia. 

Otriasať sa to začalo aj na politickej scéne. V tento deň zasadala koaličná rada, Béla Bugár vyzval na odstúpenie vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka. 

2.3.2018 - Televízia JOJ získala informácie, ktoré môžu naznačovať, že ministerka pôdohospodárstva Matečná musela poznať zahraničných podnikateľov, o ktorých sa zaujíma polícia pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Vtedy pôsobila ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu. Podľa informácií SaS a rovnako aj TV JOJ Matečná o aktivitách Talianov na východe Slovenska vedela a verejne klamala. Matečná obvinenia poprela. 

Igor Matovič ukázal článok, v ktorom bývalý taliansky prokurátor uviedol, že Taliani varovali Slovákov pred Ndranghetou. Policajný prezident Pavol Gašpar to poprel. 

Práve 2. marca pochovali Martinu Kušnírovú. Farár napádal vládu aj Ficov milión eur na stole. 

​Prvýkrát sa v Bratislave, ale v iných mestách na Slovensku či v zahraničí konali Pochody za Jána a Martinu. Do ulíc vyšli tisíce Slovákov. 

3.3.2018 -  V sobotu 3. marca, pochovali Jána Kuciaka. 

4.3.2018 - ​Vtedajší prezident Andrej Kiska, ktorý bol po vražde Jána Kuciaka na lyžovačke, sa vyjadril 4. februára, že riešením by bola rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby. Robert Fico na to zareagoval slovami, že jemu, narozdiel od prezidenta, nie je jedno, ako zomreli dvaja mladí ľudia. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej informoval, že existuje viacero verzií vyšetrovania. Polícia vyzvala ľudí, aby im poskytli zábery z autokamier. 

5.3.2018 - Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová, uviedla, že na kríž dajú ako dátum smrti 21.2. Ide o iný dátum, ako je uvádzaný v úmrtnom liste. Zlatica Kušnírová verejne poprosila o policajnú ochranu. 

6.3.2018 - Televízia JOJ zverejnila informáciu, že medzi prvými bol v dome vo Veľkej Mači ​šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Policajný prezident Tibor Gašpar túto správu poprel. Dokazujú to zábery, ktoré nakrútila TV JOJ. 

​Novinárka Pavla Holcová pre TV JOJ uviedla, že s Jánom Kuciakom komunikovala ešte v stredu popoludní. Teda pravdepodobne len krátko pred vraždou,. Ján Kuciak ju informoval o novom napojení kontroverzných Talianov na istého politika zo Smeru.

7.3.2018 - Opozícia vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie Roberta Fica. Zo Žltého salónika úradu vlády sa ale šíril odkaz, že opozícia a slovenský prezident chcú štátny prevrat. Na Slovensko prišli na kontrolu europoslanci. Šesť europoslancov sa stretlo s mimovládkami, zástupcami vlády aj polície. Bruselský tím si chcel posvietiť aj na eurofondy. 

9.3.2018 - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár informoval o tom, že vyšetrovanie napreduje podľa jeho predstáv. Stretli sa traja najvyšší ústavní činitelia Kiska, Fico a Danko. Nedohodli sa na Kiskovej deklarácii.

22.2.2019 - Minister vnútra Robert Kaliňák podal demisiu. Béla Bugár sa stretol s Andrejom Kiskom. Andrej Danko vyhlásil, že sú prípustné predčasné voľby. Rovnako sa Bugár stretol s Ficom. Fico sa odmietol dohodnúť na predčasných voľbách. 

​14.3.2018 - Robert Fico ponúkol svoju demisiu. Určil si ale tri podmienky. Novým predsedom vlády sa mal stať Peter Pellegrini. 

15.3. 2018 - Robert Fico podal demisiu. "Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam,"  s týmito slovami Fico podával demisiu v prezidentskom paláci. Novým premiérom sa stáva Peter Pellegrini. 

9.3.2019 - Peter Pellegrini priniesol nové mená ministrov k prezidentovi. Novým ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker. 

23.3.2018 - Robert Fico sa vrátil do parlamentu ako poslanec. 

16.4. 2018 – Minister vnútra Tomáš Drucker oznámil rezignáciu po tom, ako sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

​17.4.2018 - Tibor Gašpar končí vo funkcii policajného prezidenta. 

26.4. 2018 - Novou ministerkou vnútra sa stala dovtedy štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.

28.5.2018 - Polícia sa vrátila do domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Urobila rekonštrukciu vraždy. Zúčastnil sa jej aj Miroslav Marček.

​30.5.2018 - Novým policajným prezidentom sa stal Milan Lučanský.

27.9.2018 - Protizločinecká jednotka NAKA zadržala Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa, ktorých neskôr obvinili. 

28.9.2018 - V Komárne zadržalo policajné Lynx Commando Alenu Zsuzsovú. 

30.9.2018 - Szabóa, Marčeka, Andruskóa aj Zsuzsovú vzali do väzby. Rozhodol tak sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. 

1.3.2019 -  Policajti v kuklách vo štvrtok prehľadávali terén v okolí Dediny Mládeže pri Kolárove, nakoniec vypílili strom a jeho kmeň si odviezli. Špeciálna prokuratúra potvrdila, že to súviselo s trestnou vecou úkladnej vraždy. Zdroj TV JOJ uviedol, že by to malo mať súvis s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Polícia túto informáciu nepotvrdila ani nevyvrátila.

​1.10.2019 -  Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára Jána Kuciaka bola za 50 tisíc eur, ďalších 20 tisíc bolo odpustenie dlhu. 

4.10.2018 - Zsuzsová a Szabó mali plánovať vraždu 1. námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. 

​8.3.2019 - Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tom čase už bol vo väzbe v kauze Zmenky. 

3.4.2019 -  Marian Kočner poprel účasť na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

11.4.2019 - Miroslav Marček sa priznal, že strieľal na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa pôvodných informácií mal byť podľa výpovede Zoltána Andruskóa Marček šoférom a strelcom Tomáš Szabó. 

26.7.2019 - Zsuzsovú obvinili z prípravy vraždy advokáta Daniela Lipšica, prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.  

6.9.2019 - Zoltána Andruskóa budú v prípade vraždy Jána Kuciaka stíhať samostatne. Andruskó vypovedal, že objednávku mu zadala Alena Zsuzsová, ktorú údajne poveril Marian Kočner. 

18.10.2019 - Andruskó uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. 

​21.10.2019 - Prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka v prípade vraždy Jána Kuciaka. 

22.10.2019 - Vyšetrovací tím Kuciak skončil. 

19.12.2019 - Začalo sa súdne prejednávanie obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na pojednávaní boli rodičia zavraždených aj Kočner, Zsuzsová, Szabó a Marček. 

​30.12.2019 - Padol prvý verdikt v prípade vraždy Jána Kuciaka. Zoltán Andruskó, ktorý bol vyčlenený na samostatné konanie, dostal 15 rokov. 

​13.1.2020 - Začalo sa súdne pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V prvý deň hlavného pojednávania sa k slovu dostali obžalovaní. Marček sa priznal v plnom rozsahu, pozostalým sa ospravedlnil. Marček opísal, ako zavraždil Jána a Martinu. 

14.1.2020 - Na svoje deti spomínali otec Jána, Jozef Kuciak a mama Martiny, Zlatica Kušnírová. Očakávaná bola aj výpoveď Zoltána Andruskóa. Vypovedal, že objednávateľkou bola Zsuzsová a robiť to mala pre Kočnera. 

15.1.2020 - Viac ako 7 hodín vypovedal exsiskár a blízky človek Marianovi Kočnerov, Peter Tóth. "Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že títo dvaja ľudia spolu zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka," vyhlásil Tóth na súde. 

20.1.2020 - Na súde vypovedal Norbert Bödör. Odmietol, že by spolufinancoval sledovanie novinárov. Následne po ňom vypovedal šéf finančnej skupiny Penta. Haščák sa snažil vysvetliť aj správu od Kočnera o "od***ní č**ráka". Tú mu Kočner poslal mesiac pred vraždou Jána Kuciaka. 

21.1.2020 - V piaty deň pojednávania vypovedali kolegovia Jána Kuciaka z redakcie aktuality.sk

22.1.2020 - Na súde vypovedal Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík, ktorí na Kočnerovu obejdnávku sledovali novinárov vrátane Jána Kuciaka. 

3.2.2020 - Miroslava Marčeka súd vyňal na samostatné konanie. Marčekovi hrozí 25 rokov alebo doživotie. 

4.2.2020 - Vypovedali znalci z oblasti psychológie a psychiatrie. Na časť pojednávania, kedy sa hovorilo o zdravotnom stave Aleny Zsuzsovej, vylúčili verejnosť. 

6.2. 2020 - Vypovedali zástupcovia Europolu a polície. Hovorili o tom, ako získavali dáta zo zadržaných mobilov Mariana Kočnera. Verejnosť bola vylúčená, aby neboli odkryté techniky, ktoré používajú pri odhaľovaní trestnej činnosti. 

​Súdne pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude pokračovať v marci a v apríli. Súd vytýčil tieto termíny: 18.3.,19.3.,15.4.,16.4.,29..4.,30.4.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy