Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pojednávanie v kauze Jána Kuciaka (8. deň): Prečo bolo pre Zsuzsovú dôležité oboznámiť senát o jej stave?
Zdielať na

Pojednávanie v kauze Jána Kuciaka (8. deň): Prečo bolo pre Zsuzsovú dôležité oboznámiť senát o jej stave?

PEZINOK / Aj utorok patril na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výsluchom znalcov. Na procese v prípade vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára niekoľko hodín vypovedali špecialisti o obžalovanej Alene Zsuzsovej. Jej obhajca pred senát súdu predvolal psychológa a psychiatričku, aby sa vyjadrili k zisteniam z vyšetrenia jeho klientky. O Zsuzsovej zdravotnom stave znalci hovorili bez prítomnosti médií.

Alena Zsuzsová. Podľa obžaloby objednala pre Kočnera vraždu Jána Kuciaka. Kočner mal dať novinára zavraždiť z pomsty za to, že novinár písal o jeho podozrivom podnikaní. Aby senát súdu mal jasnú predstavu, kto naozaj je Alena Zsuzsová, jej obhajca navrhol, aby o zdravotnom stave obžalovanej podrobne hovorili dvaja znalci. Renomovaný forenzný psychológ a špecialista - psychiatrička. Ešte predtým obhajca Zsuzsovej požiadal o vylúčenie verejnosti. Dôvod: nechce, aby média informovali o citlivých a zákonom chránených informáciách. Senát jeho žiadosti vyhovel. "Slovenské médiá masívne informujú o jej zdravotnom stave a to napriek tomu, že platí prezumpcia neviny," vyhlásila predsedkyňa senátu Ružena Sabová. 

Prečo bolo dôležité pre obhajobu Zsuzsovej podrobne oboznamovať senát o jej stave?

Podľa advokáta, aby súd lepšie pochopil problémy obžalovanej, ktoré majú súvisieť s tým, prečo je obžalovaná.  "Pre mňa boli dôležitý znlaci z dôvodu, že sme chceli preukázať spojitosť, ku ktorej sa bližšie vyjadrovať nebudem pre mlčanlivosť, ktorá odznela na súde," povedal obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry. 

Vylúčenie verejnosti namietali prokurátor aj poškodená strana. Pre samotných znalcov rozhodnutie súdu bolo správne. "Ja si myslím, že pre psychiatrických pacientov je to skôr dobrá správa," vyjadril svoj názor znalkyňa - psychiatrička Andrea Heretiková Marsalová. 

Stav obžalovaných je dôležitý pre rozhodovanie o treste, keď súd bude uvažovať o možnosti obžalovaných o prípadnej resocializácie. Podľa právneho zástupcu rodiny Kuciakových, aj po výsluchu znalcov Zsuzsovej, môžu na konci procesu predsa len padnúť aj doživotné tresty. 

"Môj názor osobný je, že u obžalovaných viacerých sú splnené právne podmienky na uloženie doživotného trestu. Rozhodovať ale o tom bude senát ," povedal advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. 

Čo bude nasledovať ďalší pojednávací deň? 

Už vo štvrtok pred súdom budú vypovedať iní experti. Špecialisti na mobilné dáta, ktorí dokázali aj cez mobilné siete získať dôkazy, ktoré viedli k zaisteniu podozrivých z vraždy novinára. Práve odborníci z Europolu analyzovali aj Kočnerové zaistené mobilné telefóny. Pre utajenie špecializovaných postupov kriminalistov, prokuratúra navrhuje na ich vypovedanie pre súdom vylúčiť média aj verejnosť. Aby sa ich postupmi neoboznámilo samotné podsvetie. "Určite tam budú techniky, ktoré  minimálne v prostredí Slovenskej republiky nie sú verejnosti známe," vysvetlil prokurátor ÚŠP GPSR, Juraj Novocký. 

Senát zrejme rozhodne aj o tom, ako sa bude oboznamovať šifrovaná komunikácia z Kočnerovho mobilu z už známej aplikácie Threema.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy