Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trest za chybné recepty. Lekárom hrozia pokuty od najväčšej štátnej poisťovne
Zdielať na

Trest za chybné recepty. Lekárom hrozia pokuty od najväčšej štátnej poisťovne

BRATISLAVA / Pacienti s chronickými ochoreniami sa pravidelne obracajú na všeobecných lekárov so žiadosťou o predpis, pretože lieky, ktoré berú dlhodobo, sa im už minuli a kontrola u špecialistu je v nedohľadne. A hoci mnohí lekári pacientom vyhoveli, dnes im hrozia pokuty od najväčšej štátnej poisťovne.

Lekári sú v týchto dňoch v strehu, Všeobecná zdravotná poisťovňa ich za chybné recepty trestá. "Ak je vykonanou kontrolou zistená nesprávne alebo neoprávnene vykázaná zdravotná starostlivosť, ktorá bola poisťovňou uhradená, poskytovateľ je povinný vrátiť takto uhradenú sumu poisťovni. VšZP si súčasne môže uplatniť voči poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti aj zmluvnú pokutu," uviedla hovorkyňa VŠZP Slávka Gáborová.

34 lekárov už čelí pokute vo výške od 20 do 76 eur. V troch prípadoch sú pokuty ešte vyššie - do 300 eur. Chýbajúci liek bez odporúčania špecialistu vám môže predpísať aj všeobecná lekárka, ale hradíte ho v plnej výške. Čo pri drahších liekoch môže byť problém.

Je bežnou praxou, že pacient dostane lieky od kardiológa a keď sa míňajú, vypýta si aj od všeobecného lekára do zásoby. Často ale vybrané lieky končia v domácej lekárničke, nevyužité.

"Zdravotná poisťovňa je v zmysle zákona povinná hospodáriť s prostriedkami verejného zdravotného poistenia účelne, efektívne a hospodárne. V súčasnosti pokračuje komunikácia s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, s ktorými sa riešia prípadné námietky voči kontrolným zisteniam," vyjadrila sa Slávka Gáborová. Kým štátna poisťovňa lekárov finančne trestá, obe súkromné poisťovne lekárov na chybný postup len upozornia, bez udelenia sankcií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy