Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini vyzval autodopravcov, aby štrajk ukončili. Tí ale spolu s ČESMAD chystajú ďalšie kroky
Zdielať na

Pellegrini vyzval autodopravcov, aby štrajk ukončili. Tí ale spolu s ČESMAD chystajú ďalšie kroky

BRATISLAVA / Na našich cestách to už niekoľko dní vrie. Autodopravcovia svoje požiadavky presadzujú blokovaním už aj tak preplnených ciest. Premiér Peter Pellegrini, ktorý zatiaľ do rokovaní nevstupoval, to v piatok pocítil na vlastnej koži. Cestoval do Liptovského Mikuláša. Musel zvoliť inú trasu, a tak napokon meškal. Premiér preto autodopravcov vyzval, aby štrajk ukončili. A tí sa v sobotu stretli na rokovaní v Banskej Bystrici.

Premiér mal ťažkú cestu do Liptovského Mikuláša. Podľa informácii TV JOJ mali ísť z Banskej Bystrice smerom na Čertovicu, Liptovský Hrádok až napokon do Liptovského Mikuláša. Na benefičný koncert prišiel neskor. Na tlačovej konferencii okrem folklóru riešil aj blokovanie ciest štrajkujúcimi autodopravcami. "Je pre mňa veľmi zvláštne, že aj napriek tomu, že minister financií je ochotný si sadnúť za rokovací stôl a dokonca bol ochotný aj ponúknuť určité zníženie daní. napriek tomu sa títo dopravcovia nesnažia uvolniť dopravné cesty. Že niekto nechce sedieť za rokovacím stolom, ale radšej chce teatrálne stáť na uliciach, tak mi to pripomína trošku demonštrácie vybraných farmárov, ktorí by sa radi videli na kamerách a vo svetle reflektorov,"  vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. 

Na záver dodal. "Chcel by som vyzvať všetkých organizátorov protestov, ktorí reálne svojimi vozidlami blokujú naše cesty, aby z týchto ciest odišli, rokovací stôl ministra financií je otvorený a čaká na to, aby sa za jeho múrmi ministerstva financií viedla odborná diskusia."

"My to radi pánovi predsedovi splníme, ale nech sú splnené naše požiadavky. Keby bolo všetko v poriadku, tí chlapi tam nie sú," reagoval prezident ČESMAD Pavol Jančovič. 

Dopravcovia našli spoločnú reč

Do Banskej Bystrice tak v sobotu smerovali desiatky dopravcov z celého Slovenska. Prišli sa dohodnúť na spoločnom postupe. Stretnutie iniciovalo združenie cestných dopravcov ČESMAD. Spolu s nimi sa tu stretli aj zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska, ktorí iniciovali blokádu. Za zatvorenými dverami rokovali takmer päť hodín. Nakoniec našli spoločnú reč. "Podporujeme ich požiadavku zníženie 50 percentnej dane z motorových vozidiel, požiadavkou je aj odstrániť anomáliu so zdaňovaním vreckového a zľavy na mýto už od prvého kilometra, nie od 10 000 km," povedal prezident ČESMAD Pavol Jančovič. 

Tieto požiadavky predostrú zástupcom ministerstiev a veria, že ich poslanci národnej rady prijmú na najbližšej schôdzi, teda 21. januára. "Dnešným dňom popoludní vstupujeme do výstražného štrajku a veríme, že budú pokračovať rokovania," vyhlásil Jančovič. Dopravcovia zo svojich požiadaviek nehodlajú ustúpiť.  "Ak naše podmienky nebudú splnené, tak predpokladáme koordinovanú akciu s Úniou autodopravcov Slovenska od 22. januára," dodal prezident ČESMAD. "My budeme bojovať, kým to nevybojujeme," poznamenal  Eugen Gunár, zástupca UNAS Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy