Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze BMG Invest a Horizont Slovakia nastala patová situácia. Najvyšší súd stále posudky nemá
Zdielať na

V kauze BMG Invest a Horizont Slovakia nastala patová situácia. Najvyšší súd stále posudky nemá

BRATISLAVA / Proces v kauze nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, kde je obžalovaný Jozef Majský, sa ocitol takpovediac v patovej situácii. Najvyšší súd totiž už druhý rok čaká na posudky zdravotného stavu Majského - či je spôsobilý zúčastniť sa na procese. Na súd opäť zatlačil dozorujúci prokurátor Šanta.

"Včera som opäť písal súdu, dá sa povedať, taký opakovaný návrh na pokračovanie v trestnom stíhaní, aby prijal všetky opatrenia tak, aby sme verejné zasadnutie mohli vykonať," uviedol Ján Šanta. "Tie príčiny, prečo to tak dlho trvá, môžu byť objektívne aj nemusia," skonštatoval právnik Peter Kováč. 

Neustále "PN-ky" obžalovaného Majského predvlani donútili konať aj predsedníčku senátu najvyšieho súdu. Pribrala vo veci obžalovaného Jozefa Majského štyroch znalcov v oblasti zdravotníctvo a farmácia ešte 20. júna 2018. Ich posudky boli súdu doručované postupne.

Dodnes ani po roku a pol ale najvyšší súd nemá kompletné znalecké posudky v tejto veci. A to ani napriek opakovanému urgovaniu senátu."Najvyšší súd vyzval znalcov, aby sa vyjadrili k zdravotnému stavu obžalovaného, a to za účelom zistenia, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú alebo pominuli," priblížila hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Senát ich naposledy vyzýval vlani v septembri. Odvtedy už plynie piaty mesiac a znalci podľa súdu mlčia. Podľa právnika je priemerná lehota na takýto posudok šesť mesiacov. "Lehota jeden a pol roka na vypracovanie znaleckého posudku v takej veci, ako je zistenie zdravotného stavu obžalovaného, je naozaj veľmi dlhá doba," skonštatoval advokát Milan Ficek. "Zadávateľ si má so znalcom dohodnúť limit, v ktorom sa znalecký úkon spracuje," doplnil Peter Kováč.

To ale senát v tejto veci neurobil

Podľa rezortu spravodlivosti je pánom tohto procesu práve najvyšší súd a v prípade prieťahov znalcov má k dispozícii poriadkové opatrenia. Ak by ani to nepomohlo, je súd povinný to oznámiť ministerstvu. To následne vykoná dohľad nad dotknutými znalcami. 

"V prípade, ak bude v správnom konaní preukázané, že znalec spôsobil bez vážnych dôvodov prieťahy v konaní, môže mu ministerstvo uložiť sankciu v podobe pokuty, zákazu výkonu činnosti na obdobie najviac jedného roka alebo vyčiarknutie zo zoznamu," upresnila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Dozorujúci prokurátor v tejto veci navrhuje aj iné riešenie. "To verejné zasadnutie, ktoré trvá niekoľko desať minút, by bolo možné realizovať napríklad za prítomnosti lekárov priamo v pojednávacej miestnosti najvyššieho súdu alebo eventuálne, aby sa konalo aj v niektorom zo zdravotníckych zariadení," odporučil Šanta. 

Kauza sa ťahá už neuveriteľných 18 rokov

Kauza tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia sa v prípade obžalovaného Jozefa Majského ťahá neuveriteľných 18 rokov. Senát najvyššieho súdu ho preto vylúčil na samostatné konanie. Ďalších páchateľov v tejto veci Patrika Pachingera a Dávida Brtvu už odsúdil na 7 a 9 rokov.

"Aktuálne je predsedníčka senátu PN. Po ukončení PN sa oboznámi so spisovým materiálom a podľa záverov súdnych znalcov a po porade senátu, senát najvyššieho súdu zaujme stanovisko," uzavrela Važanová. 

Viac o prípade nájdete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy