Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Napätie s rómskymi komunitami na východe Slovenska pretrváva. Kompetentní pripravujú deklaráciu s obcami
Zdielať na

Napätie s rómskymi komunitami na východe Slovenska pretrváva. Kompetentní pripravujú deklaráciu s obcami

TOPOREC / Spolunažívanie Rómov a nerómov sa v niektorých obciach na východe Slovenska krátko pred Vianocami veľmi skomplikovalo. Vo Važci napadla skupina ľudí z miestnej osady mladého hasiča, o pár dní neskôr sa v Richnave riešil ďalší závažný prípad. Splnomocnenec vlády preto v piatok mimoriadne pricestoval pod Tatry, aby hľadal riešenie.

Najskôr to bola bitka vo Važci, pri ktorej útočníci z neďalekej osady obkolesili a zbili mladého hasiča a potom incident v Richnave, kde mal podľa polície iba 14-ročný chlapec zaútočiť na 60-ročnú ženu, ktorá sa večer vracala z práce domov. V oboch prípadoch sú násilníci väzobne stíhaní.

​Splnomocnenec sa stretol v Toporci s viacerými rómskymi starostami a aj od nich si nechal poradiť, ako vyriešiť už aj tak dosť napätú situáciu na východe Slovenska. Splnomocnencovi najviac prekážajú aktivity extrémistov v obciach s rómskymi komunitami. Je presvedčený o tom, že celú situáciu to ešte zhoršuje. A tak dáva možnosť starostom a primátorom podpísať sa pod deklaráciu, ktorú pripravia už v najbližších dňoch.

V 250 obciach už fungujú občianske hliadky, ale je ich stále málo, situáciu by mohlo vyriešiť to, keby ich bolo viac. Aj preto sa avizuje stretnutie s ministerkou vnútra a prezidentom policajného zboru. "Chceme mať väčšiu súčinnosť s policajným zborom. Ak sa dá, tak urobiť spolu aj tréningy," uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Rozprávali sme sa aj so starostami obcí, v ktorých síce žije početná rómska komunita, ale dediny sú bez vážnejších problémov. "Robiť, živiť rodinu a niečo dokázať v živote," vyjadril sa starosta obce Toporec Gustáv Pompa. "Chovajú sa ako normálni ľudia a veľa ich pracuje v Anglicku. Prenášajú potom tú kultúru aj na iných ľudí," zhodnotil starosta obce Bystrany František Žiga.

Nazbieral peniaze na študijný pobyt v Japonsku. Reč je o mladom mužovi rómskeho pôvodu zo sociálne slabšej rodiny. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy