Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Alarmujúce štatistiky požívania alkoholu u mladistvých. Riziká, z ktorých až zamrazí
Zdielať na

Alarmujúce štatistiky požívania alkoholu u mladistvých. Riziká, z ktorých až zamrazí

BRATISLAVA / Šesťdesiat percent 15-ročných slovenských tínedžerov má skúsenosť s alkoholom. Práve v týchto dňoch sa k alkoholu dostanú často aj doma. Mnohí z nich si pritom neuvedomujú riziká, akými sú vytvorenie závislosti, rôzne choroby, či dokonca smrť.

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie až tri štvrtiny populácie v priebehu roka pije alkohol. Táto skupina na Slovensku vypije v priemere 17 litrov čistého alkoholu na osobu. "Keď to prepočítame na jednotlive drinky, tak je to 664 pív, alebo 755 pohárov vína, alebo 830 pohárikov destilátu na osobu na rok," uviedla Zuzana Kamendy, Centrum pre liečbu drogových závislostí.

Podľa odborných štatistík vzniká problém už v mladom veku. Skúsenosť s alkoholom má až 10 percent 11-ročných. U 15-ročných sú to už dokonca dve tretiny. Najčastejšie sa k alkoholu dostanú v partii s kamarátmi, ale aj doma. Napríklad aj počas osláv Vianoc, či príchodu nového roka. "Druhá vec je, že vtedy sa aj veľa toleruje, to že sú opití, takže sa nie tak často dostanú do nemocnice," povedal hlavný odborník MZ pre závislosti Ľubomír Okruhlica.

Pri vážnych stavoch opitosti privolajú na pomoc záchranárov aj mestskí policajti. Tí pri pravidelných kontrolách v uliciach mesta odhalia ročne desiatky popíjajúcich neplnoletých. "Väčšinou sú to mladí ľudia vo veku 15 - 17 rokov," povedal hovorca MsP Bratislava Peter Pleva.


V týchto prípadoch kontaktujú rodičov, ktorí si ich musia prísť vyzdvihnúť na stanicu mestskej polície, prípadne do nemocnice. Vec ďalej riešia aj príslušné sociálne úrady. "Mali sme dokonca prípad, kedy pod vplyvom alkoholu sme našli 16-ročné dievča a dychová skúška na prítomnosť alkoholu ukázala, že v dychu mala vyše dvoch promile," dodal Pleva.


Pitie alkoholu okrem závislosti spôsobuje aj viaceré choroby. Podľa najnovších výskumov, najmä rakovinu. U žien hlavne rakovinu prsníka. Za jednu z hlavných príčin vzniku sa alkohol považuje aj pri cukrovke a srdcovo cievnych ochoreniach. Veľmi nebezpečný je aj pre mladý organizmus. "Takmer tretina mladých od 15 do 29 rokov umiera na následky spojené s pitím alkoholu," zhodnotila Zuzana Kamendy. Práve teraz je najlepší čas, otestovať sa. Podľa anglických vedcov, by sme si do nového roku mali dávať predsavzatia.

Pozor na alkohol, naberie vám kilá. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy